Nuorisojärjestö 4H ja taimiteko-kumppanit työllistävät jälleen satoja nuoria kesätöihin. Myös paikallinen Toivakan-Joutsan 4H- yhdistys tarjoaa kesätyötä yhteensä kahdeksalle nuorelle istuttajana Havumäessä. Nuorten voimin Havusuon turvesuolle syntyy vajaat viisi hehtaaria uutta metsää.

4H-yhdistys vastaa nuorten rekrytoinnista, kouluttamisesta, työvarusteista sekä palkanmaksusta. Monelle nuorelle taimien istuttaminen on ensimmäinen kesätyö, josta arvokkaan työkokemuksen lisäksi maksetaan urakkapalkkana 0,40 euroa per istutettu taimi.

Kaiken kaikkiaan Taimitekoja tehdään tänä kesänä yhteensä 19 paikkakunnalla ympäri Suomea. Nuoret istuttavat yhteensä reilut 210.000 kuusen ja männyn taimea, joista syntyy 105 hehtaaria uutta metsää, mikä vastaa 150 jalkapallokenttää.

Havusuolla taimien istutus alkoi maanantaina ja alkuperäisen suunnitelman mukaan urakan oli tarkoitus jatkua torstaihin. Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Ilmonen kuitenkin totesi jo tiistaina, että nuoret olivat ahkeroineet urakan valmiiksi kahdessa päivässä. Havusuolla uutta metsää istutettiin taimiteon merkeissä nyt toista kertaa, edellisen kerran kesällä 2020 kahdeksan nuorta teki istutusta samalla seudulla.

Kuvassa etualalla vuonna 2020 Taimiteossa istutettu taimi, takana tänä kesänä istutettu taimi.

Joutsalaiset Odessa Meinander ja Ahti Soisalo kertovat istuttaneensa ensimmäisenä päivänä noin 450 taimea. Kesätyö on ollut mukavaa puuhaa ja molemmista on ollut hienoa tehdä merkityksellistä työtä.

– Tämä on ollut ihan mukavaa hommaa ja istutus on minulle tuttua puuhaa, toteaa ensimmäisessä virallisessa kesätyössään oleva Soisalo.

– Vaikka tämä on fyysisesti raskasta, on kiva nähdä heti oman käden jälki ja tietää, että tästä kasvaa uutta, jatkaa Meinander.

Mikä ihmeen Taimiteko?

  • Taimiteko-toiminnalla työllistetään alle 18-vuotiaita, pääasiassa peruskoulunsa päättäviä nuoria
  • Taimiteossa kompensoidaan niin yritystoiminnasta kuin yksityishenkilöiden arjesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä lisäämällä hiilinieluja
  • Kuusen- ja männyntaimia istutetaan aluille, jotka ovat joko poistuneet turvetuotannosta tai ne eivät ole enää vuosikymmeniin olleet aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä
  • Teolla on tavoitteena istuttaa 10.000 hehtaaria uutta metsää eli noin 20 miljoonaa puuta vuoteen 2030 mennessä
  • Taimiteossa yritykset, liitot, säätiöt, muut organisaatiot sekä yksityishenkilöt voivat lahjoittaa puun taimia
  • Tänä kesänä rikkoutuu puolen miljoonan istutetun taimen raja
  • Taimiteko-toiminnan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Odessa Meinander (vas.) ja Ahti Soisalo istuttivat kesätyönään uutta metsää Havusuolla 4H:n taimiteon merkeissä.