Ylioppilas, Georgios Pantelidis, Joutsan lukio, opiskelija

Lukion opiskelija Georgios Pantelidis kirjoitti ylioppilaskirjoituksissa viisi laudaturia ja yhden eximian. Se on paras tulos Joutsan lukiosta viiteentoista vuoteen.

Pantelidis on syystäkin tyytyväinen tuloksiin. Jatko-opintoja varten Otaniemen teknillisessä korkeakoulussa tarvitaan hyvä ylioppilastodistus, ja Otaniemi oli Pantelidisille ensisijainen toive opiskelupaikaksi. Valtaosa opiskelijapaikoista jaetaan todistuksen perusteella, ja nyt Pantelidis odottelee valintapäätöksiä. Tässä välillä hän viettää kesän jäätelönmyyjänä Hartolassa, huoltoasema Jari-Pekassa.

Georgios Pantelidis asuu Hartolassa. Joutsan lukio on perinteisesti ollut oiva opinahjo matemaattisten aineiden osaajille, mutta se ei ollut varsinainen syy koulun valintaan.

– Vanhemmat sisarukseni kävivät myös lukion Joutsassa, ja siksi minäkin tulin tänne. Siskot olivat kyllä kertoneet, että Joutsassa on hyvä matemaattisen aineiden opettaja, mutta ajattelin vielä siinä vaiheessa, että olen kiinnostunut enemmän humanistisista aineista, Pantelidis kertoo.

Ensimmäisen lukiovuoden aikana alkoivat fysiikka, kemia ja matematiikka kiehtoa kuitenkin enemmän. Kiinnostus opiskelemiseen virisi muutenkin samalla.

– Olin käynyt peruskoulun Kreikassa. Ympäristö muuttui radikaalisti Suomeen tullessa, ja se oli vähän kuin uusi alku. Pystyin miettimään uudelleen, mikä minua oikeasti kiinnostaa.

Yhtenäiskoululla tänään 4. kesäkuuta pidettävässä ylioppilasjuhlassa Pantelidis pitää juhlapuheen. Puheen sisällöstä hän paljastaa sen verran, että hän haluaa kiittää opettajia ja muuta henkilökuntaa hyvästä työstä opiskelijoiden eteen. Syksyllä ylioppilaskirjoituksiin meneville Pantelidis osaa antaa myös pari vinkkiä valmistautumiseen.

– Kirjoituksia varten kannattaa tietysti lukea kirjat, ja katsoa vaikka Wikipediasta lisätietoja – se auttaa ymmärtämään asioita laajemmin. Kun joku asia kiinnostaa itseä, sen myös muistaa paremmin. Muutenkin kannattaa opiskella oman kiinnostuksen mukaisia aineita, Pantelidis vinkkaa.

– Pitää lukea ja ymmärtää asioita. Jos nyt syksyllä menee kirjoittamaan englannin, niin kuin aika moni tekee, suosittelen lukemaan englanninkielisiä kirjoja ja katsomaan televisiosta uutisia englanniksi. Uskon, että se vahvistaa osaamista kieliopin lisäksi.

Ilona Savitie

Kuva: Joutsan lukiosta viisi laudaturia ja yhden eximian kirjoittanut Georgios Pantelidis asuu Hartolassa, ja odottelee nyt tietoja Otaniemen teknillisen korkeakoulun opiskelijavalinnoista.