Joutsan Seudun Alakulma-palstan juttusarjassa nostetaan esiin lehden 50-vuotisen taipaleen kunniaksi vanhoja uutisia.

Kesäkaudella 1972 ravintola Joutsenlammella tanssittiin kesätansseja viitenä iltana viikossa. Asiakkaita riitti niin hyvin, että tanssi-iltoja pidettiin pitkin viikkoa tiistaista lauantaihin. Tanssin harrastuspiiriin kuitenkin jouduttiin lehdessä hakemaan uusia jäseniä, sillä ensimmäistä kertaa järjestettävillä Joutopäivillä haluttaisiin pitää purppurinäytös, mutta talkoolaisia sen esittämiseen ei vielä ollut tarpeeksi.

Joutsan uimalassa havaittiin veden laadun ja puhtauden parantuneen merkittävästi, kun edelliskesänä 1971 keskustan alueella oli otettu käyttöön jäteveden puhdistaminen lammikkopuhdistamossa. Lammikkopuhdistamon matalassa vesialtaassa aurinko, happi ja bakteerit pudistaisivat jätevedestä isoimmat ongelmat. Tulokset olivat niin hyviä, että uimalaitoksen varoituskyltit ”Uiminen sallittu vain omalla vastuulla” voitiin poistaa, ja myös Karinmäkeen ja terveyskeskukselle alettiin kunnanhallituksen päätöksellä kehittää jätevedenkäsittelyä. Meijerilläkin puuhattiin jo liittymistä viemäriin.

Samaan aikaan Luhangassa vielä mietittiin ratkaisua vedensaastumiseen. Keskusteltiin, voitaisiinko kuntaan rakentaa yhteinen  viemäriverkosto. Kustannusten todettiin kuitenkin olevan liian korkeat tällaiseen investointiin. Tulevaan vanhustentaloon päätettiin joka tapauksessa hankkia oma jätevedenpuhdistaja.

Vaarallinen mutka maantiellä Tammijärvi–Luhanka ei enää tuottaisi autoilijoille harmia, kun uusi tie valmistui. Niin sanottu Tammisuojan mutka oli vuoteen 1972 mennessä aiheuttanut pari kuolemantapausta sekä useita ulosajoja, joihin oli tarvittu paikallisia isäntiä traktoreineen hinausavuksi. Moni autoilija oli tässä kurvissa ajanut autonsa pellolle.

Joutsa on kolmas kunta Keski-Suomessa, jossa aloitti toimintansa oma kulttuurilautakunta. Vuoden 1972 alussa perustettu lautakunta sekä edellisvuonna perustettu taideasiamiehen toimi pyrkivät kehittämään paikallista kulttuurielämää. Näissä piireissä Joutsassa todettiin olevan musiikki ja taide vireää, mutta teatteri puuttui kokonaan. Muutamia kuvaelmia ja ”jonkinlaista teatteripiiriä” lukuun ottamatta Joutsassa ei ollut tarjolla lainkaan teatteritoimintaa. Mainittiin kuitenkin, että muutama teatteriretki oli Joutsasta järjestetty kaupunkiin näytelmiä katsomaan.

Uusia ylioppilaita Joutsan lukiosta valmistui 48 vuonna 1972.

Ilona Savitie

Tagged with →