Palava innostus kotiseutuun tekee ihmeitä. Jääsjärvellä, Niemistenselällä on juuri todistettu, että kotiseutuhengen innoittamana nousee pinnalle vaikka kauan sitten uponnut vene, ja samalla selviää seudun suurin hukkumisonnettomuus.

Kun joukkoon mahtuu tarpeeksi monta innostujaa ja tekijäihmistä, niin mysteeritkin ratkeavat. Viiden ihmisen hengen vuonna 1937 vaatinut hukkumisonnettomuus oli aikalaisilleen suuri sokki. Tapaus on puhuttanut ja vaivannut ihmisten mieliä näihin päiviin asti.

Oli melkoisen tunteita herättävää saada nähdä, kuinka 85 vuotta sitten uponnut vene tuotiin takaisin Korpelan tilalle Niemistenkylälle. Mykkä esine on ollut välikappale valtavan suureen hätään ja tragediaan.

Vyyhti alkoi selvitä, kun yksi ihminen tutki koko suuren järvenselän kaikuluotaimellaan ja paikallisti kadonneen veneen alueen suurimpaan syvänteeseen. Hienointa on, että Heikki Jaatisen kulttuurisäätiö halusi kunnioittaa vainajia nostamalla veneen. Veneen nostoon tarvittiin ammattisukeltajia, ja tähänkin löytyivät tekijät pitkälti omasta takaa.

Hukkumisonnettomuudesta, etsinnöistä ja nosto-operaatiosta tehdään parhaillaan televisiodokumenttia (sekin paikallisin voimin), minkä avulla suuri yleisökin pääsee eläytymään tapahtumiin.

Janne Airaksinen

Tagged with →