Konepäivää vietettiin Joutsan yhtenäiskoululla perjantaina menestyksekkäästi. Koulun ja ehkä koko Suomen historiassa ensimmäinen koulun oppilaiden ideoima konepäivä järjestettiin koulun edustalla hiekkakentällä, ja alueelle oli koottu 60 erilaista moottoroitua ajoneuvoa konenäyttelyyn. Teemapäivä oli jo aamukymmeneen mennessä kerännyt opettaja Liisa Liiaksen mukaan noin 500 katsojaa.

Tapahtuman taustalla ovat kaksi nelosluokan oppilasta, Eeli Pykäläinen ja Vilho Ovaska. Jo kaksi vuotta sitten Eeli ja Vilho olivat marssineet omatoimisesti rehtorin puheille ideansa kanssa.

– Koulussa oli lemmikkipäivä, ja mentiin sitten kysymään voisiko olla tällainen konepäivä, joka olisi meille kiinnostavampi.

Poikien yhteinen suosikki näyttelyssä oli ralliauto, hyvänä kakkosena mopot ja rekat.

Rehtori ja muut opettajat pitivät asiaa vireillä, ja nyt parin pandemiavuoden jälkeen tapahtuma saatiin järjestettyä. Koululta lähetettiin Wilma-järjestelmän kautta viestiä oppilaiden vanhemmille ja kysyttiin vanhempia mukaan talkoisiin.

Atte Kaukonen, Valtteri Virtanen ja Aaro Salonen esittelemässä maansiirtotöissä käytettävää traktoria, jonka Salonen oli aamulla tuonut paikalle.

Tempaus herätti innostuksen myös vanhemmissa, ja lapsille haluttiin tarjota hieno päivä koneiden parissa. Vanhemmat, isovanhemmat, opettajat ja oppilaat toivat aamuvarhaisella koulun piha-alueelle koneita pienistä mopoista mönkijöihin, museomallin autoihin, traktoreihin ja metsäkonekin oli ehtinyt joukkoon.

– Harvemmin lapset ovat olleet lähdössä kouluun jo ennen kahdeksaa aamulla, Liisa Liias naurahtaa.

Vas. Onni Partanen ja ukkinsa Heikki Partasen Helkama Export vuodelta 1963. Oik. alh. Benjam Hölttä perheen traktorissa, joka ehti kesken kevättöiden näyttelyyn.

Ilona Savitie

Yläkuva: Jone Liukkonen esitteli Race Rebelsin omistamaa BMW Xtreme -rallisarjan ajokkia konepäivässä. Tapahtuman taustalla ovat nelosluokkalaiset Eeli Pykäläinen ja Vilho Ovaska, jotka ideoivat konepäivän jo kaksi vuotta sitten.

Tagged with →