
Vuosi sitten keväällä, tarkalleen 27. toukokuuta Kari Ylönen löysi viistokaikuluotaimellaan veneen, joka paljastui tarkemmissa tutkimuksissa vuonna 1937 kadonneeksi veneeksi, jonka mukana järven syvyyksiin hukkui viisi ihmistä.
Järveen menehtyneiden tarinaa on seurattu Joutsan Seudun juttusarjalla yli vuoden ajan. Sitä ei ole kuitenkaan paljastettu, että veneen löytyminen antoi uuden sysäyksen lisätutkimuksille, jotka saivat sinettinsä tänään. Joukko ammattisukeltajia nosti onnettomuusveneen pinnalle syvyyksistä, jonne se upposi 85 vuotta sitten.
Nosto-operaatiota hallinnoi paikallinen Heikki Jaatisen kulttuurisäätiö. Sukellusten johtajana toimi joutsalainen Kai Parhiala, ja hän oli koonnut miehistökseen kokeneet Ilkka Hirvenojan, Pekka Mastomäen ja Pekka Alangon. Nostoon tarvittavat laitteet olivat sijoitettuna Niemistenselälle ankkuroituun työlauttaan. Pekka Liias määritteli viistokaikuluotaimellaan uponneen veneen tarkan sijainnin lautan asemointia varten.
Tämän jälkeen 3D-kuvaajat Topi Sellman ja Jouni Kuokkanen kuvasivat veneestä materiaalia, ja ammattisukeltajat imuroivat kohteesta pohjamutaa pois.
Nosto tapahtui sähkökäyttöisillä vinsseillä. Venettä ei vielä tässä vaiheessa nostettu näkyville, vaan se siirrettiin matalaan veteen rannan tuntumaan, josta se myöhemmin viedään Korpelan tilalle säilytykseen.
Kohde ei ollut hautarauhan piirissä. Ennen nosto-operaatiota asiassa on konsultoitu Sisä-Suomen poliisilaitosta sekä museon arkeologia. Hukkuneiden omaisia on myös yritetty jäljittää.
Veneestä eikä sen läheisyydestä ei ole löytynyt vainajien jäänteitä. Onkin todennäköistä, että he ovat myrskyaallokossa hajaantuneet laajalle alueelle tuntemattomiksi jääviin paikkoihin Niemistenselälle.

Kuva: Topi Sellman.
Onnettomuudessa hukkuneen Juuso Jaatisen poika Heikki Jaatinen perusti sukunsa viimeisenä mainitun kulttuurisäätiön, jolle on tutkimusten ansiosta kertynyt melkoinen määrä tietoja onnettomuuteen liittyen.
– Säätiön hallitus näkee velvollisuudekseen toteuttaa onnettomuuteen liittyneet asiat päätökseen. On jotenkin sellainen olo, että nyt tämä tehtävä saatetaan loppuunsa. Uskon myös, että tämä olisi ollut Heikin tahto, toteaa säätiön hallituksen puheenjohtaja Veijo Virtanen.
– Vaikka meillä oli kasassa paljon tietoja, ei meillä kuitenkaan ollut juurikaan ollut mitään konkreettista, ennen kuin vene paikannettiin ja saatiin pinnalle, jatkaa Virtanen.
Kaikki materiaali ja aineisto on tarkoitus jossain vaiheessa saada koottua Korpelaan näyttelyksi.
Operaatiosta on tarkoitus tehdä dokumentti, jonka tuottajana, ohjaajana ja käsikirjoittaja toimii joutsalainen Sari Tamminen.
– Dokumentti pyritään pitämään mahdollisimman aitona ja asialinjaisena, sillä tapahtunut on hyvin traaginen kokemus, summaa Virtanen.
Janne Airaksinen,
Jonna Keihäsniemi
Nosto-operaation lopputuloksena vene saatiin kuorma-auton lavalle. Kävi ilmi, että vene poikkesi rakenteeltaan yleensä järviseudulla käytetyistä. Perämoottori oli merkiltään ruotsalainen Archimedes. Yläkuva: Janne Airaksinen.



Lisää aiheesta:
JS 2.10.2021: Hukkumisonnettomuudesta on säilynyt tarkkaa muistitietoa näihin päiviin asti
JS 8.9.2021: Jääsjärveen vuonna 1937 hukkuneiden vene on löytynyt
JS 18.2.2021: Joutsan suurin hukkumisonnettomuus tapahtui 1937 – uhrit ja kadoksissa oleva vene on yhä mahdollista löytää
Juttu päivitetty klo 13.27 uudella venekuvalla.