Joutsan lukiosta valmistuu tänä keväänä kaksitoista ylioppilasta. Miten oppilaitos sijoittuu tämän kevään valtakunnallisessa lukiovertailussa, sitä ei vielä tiedetä, vaan se selviää vasta lähiaikoina. Viime keväänä sijoitus oli kuudes Keski-Suomen alueella, ja myös lähihistoriaa tarkastellessa Joutsan lukio on ottanut vertailussa maakunnan lukioiden joukossa hyviä sijoituksia.

STT:n lukiovertailussa verrataan ylioppilaskirjoitusten pakollisten aineiden arvosanoja lukionsa kolme vuotta sitten aloittaneiden peruskoulun päättötodistusten keskiarvoihin. Tällaisen vertailuperiaatteen on todettu kertovan enemmän lukioiden vaikutuksesta opiskelijoidensa oppimistuloksiin kuin pelkkien ylioppilaskokeiden tulosten vertailun.

Toisaalta vertailussa on puutteensa, sillä siinä ei huomioida lainkaan esimerkiksi sitä, etteivät yläkoulujen arvostelukäytännöt ole yhteneväisiä.

Joutsan lukion ylioppilaskirjoituksissa on tehty tänä keväänä historiaa, sillä yksi kokelaista on kirjoittanut lukion parhaan tuloksen vuosiin, viisi laudaturia ja yhden eximian. Sellaiseen tulokseen ei ilman ahkeraa työskentelyä ylletä.

Mutta yhtä lailla kuin viisi, lähes laudaturia kirjoittanut kokelas, myös kaikki muutkin ensi viikolla ylioppilaslakin päähänsä painavat voivat olla ylpeitä suorituksistaan. Lukio-opiskelu ja ylioppilastutkinnon suorittaminen vaativat sinnikästä työtä, ja viime vuosina koronapandemia on tuonut siihen työntekoon annoksen epävarmuutta. Hyvästä suorituksesta haastavana aikana on syytä olla erityisen ylpeä.

Tagged with →