Luin tämän lehden nettisivuilta 2.4. olleen uutisen, jossa kerrottiin Joutsan kunnan sitoutuvan tuoksuttomuuteen! Hetken aikaa uutista nuuhisteltuani, vainusin sitoumukseen sisältyvät pahat uhkakuvat! Mietin, onko mahdollista, että kunnanhallitus ei katsonut nenäänsä pidemmälle päätöstä sorvatessaan?

Miten kunnassa aiotaan päätöksen toimeenpanoa valvoa? Mitkä ovat sallitut aromiarvot? Järjestettiinkö asiasta kansanäänestystä tai käynnistettiinkö edes laajaa kansalaiskeskustelua? Eipä taidettu! Äänestäjillä ei ollut mitään hajua koko asiasta! Ei kuulunut edes nokan kopinaa! Haiskahtaa vahvasti poliittiselle lehmänkaupalle!

Onko hallitus ottanut lainkaan huomioon kunnan elinvoimaisuutta ylläpitävien sidosryhmien mahdollisuuksia kannattavan elinkeinotoiminnan harjoittamiseen, näin radikaalisti muuttuvassa toimintaympäristössä? Onko esimerkiksi huomioitu jo ennestään syvässä ahdingossa olevia maataloustuottajia?

Käykääpä päättäjät aurinkoisena kevätpäivänä pellon reunassa, kun toimelias agraariammattilainen levittää lietelantaa! Vierailkaa sikatilalla kuumana kesäpäivänä! Onko tuoksutonta? Miten pitäisi hajut paketoida ja paalata? Hä?

Entäpä sitten raikkaan kuntamme todellinen tuoksujen helmi eli sahti! Miten hajuttomassa kuplassaan elävät poliitikot voivat näin etääntyä arkielämästä? Menkää päättäjät uuden panimomme kaikkein pyhimpään, kun mallasmäskiä kuumennetaan! Lähtekää mukaan viikonlopun mittaiselle soeroseikkailulle, niin pakinoitsijasetä esittelee teille tuoksujen monet eri vivahteet! Annatteko hienon perinteisen juomakulttuurimme ja viriävän tuotannon tukahtua tuoksuttomuuden vaatimukseen?

Markkinoidaanko Joutsaa jatkossa Suomen hajuttomimpana kuntana ja ottaako Hartola meihin nyt selvän hajuraon? Entä parkanolaistunut hutkiva journalisti! Tuleeko se nuuskimaan ja niistämään nenät? Pystytetäänkö Liikekeskuksen tulevaan purkumonttuun pallonpuoliskomme suurin wunderbaum? No, se olisikin ainoa hyvä puoli tässä asiassa, kun oikeaa joulukuusta ei pystyyn saada!

Em. syistä päätökselle haiseva vastalause! Tarvittaessa valitetaan, jopa korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti. Siihen löytyy sivukylältä koeteltua osaamista, eikä se prosessi tule olemaan hajuton, vaikka tunnetusti mauton onkin!

Pidelkää nenistänne lukijat! Nyt pannaan luomusti haisemaan!

Jouni Lavia

Tagged with →