Lauantaina aamupäivällä hyörinää riitti Jukolan talon pihapiirissä Taitokeskuksen edustalla. Muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen keväinen kirppispäivä kokosi jälleen kiinnostuneita vanhalle kyläraitille. Kirppispöydiltä löytyi vaatteita, astioita, käyttöesineitä, musiikkia ja käsityötäkin.

– Arabian astiat kiinnostavat asiakkaita eniten, toteaa myyjäkolmikon puolesta Merja Saareke juuri, kun lasimalja vaihtaa omistajaa.

He ovat olleet jo useana vuonna täällä pitämässä kirppispöytää.

Aamupäivän kahvit sai 4H-kahviosta. Pullat ja piirakat maistuivat paikan päällä tai lähtivät kotiin äitienpäiväkahveja odottamaan. Toivakan-Joutsan 4H-yhdistyksen leipomuksista porkkanapiirakka oli hitti tällä kertaa.

– Kävijöitä oli reilut 50, arvioi toiminnanjohtaja Kirsi Ilmonen.

Kiinnostuneita riitti myös biohiilen ja teräksisen kartiohiilettimen ympärillä. Biohiiltä valmistetaan sytyttämällä tuli kartion pohjalle ja lisäämällä uusi kerros puuta, kun edellisen kerroksen pinta on palanut harmaaksi. Lopuksi kerrostunut hiili sammutetaan vedellä. Ennen käyttöä maanparannukseen biohiili täytyy ladata. Hiileen sekoitetaan vettä ja ravinteita. Hiiletykseen käy kaikki puuaines, jossa ei ole kasvukosteutta.

– Kotona tai mökillä biohiiltä voi valmistaa vaikka kartionmallisessa, pohjalle kapenevassa ojassa.  Näin saadaan pihapiirin hukkapuu hyötykäyttöön, opastivat Heli Kallio-Kauppinen ja Tanja Rämä Maaseudun Sivistysliiton ja Keski-Suomen kylien Idylli-kiertotaloushankkeesta. 

Kirppispäivän emäntänä toimi Anna-Liisa Liukkonen Taitokeskuksesta.

– Aikoinaan pienestä myyntitapahtumasta lähtenyt kirppispäivä saa varmastikin jatkoa myös tulevana keväänä. Teemana meillä on ollut kiertotalous. Tapahtumia on mukavampi järjestää yhteistyössä toisten kanssa, toteaa Liukkonen.

Heli Kallio-Kauppinen