Joutsassa ensi syksynä koulutaipaleensa aloittaville lapsille järjestettiin tiistaina Eppusuunnistus. Yhtenäiskoulun pihapiirissä oli tarjolla yhteistä tekemistä ja tärkeää tietoa nykyisille eskareille sekä heidän huoltajilleen rastiradan muodossa. Tapahtuman tarkoituksena oli tutustuttaa tulevia ykkösluokkalaisia vanhempineen koulumaailmaan. Jo aiemmin samana päivänä eskarit olivat käyneet tutustumassa kouluun, joten rastirata oli luonteva jatko varmasti jännittävälle päivälle.

MLL:n Joutsan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Marjo Huikko kertoi tapahtumalla olevan jo pitkät perinteet Joutsassa. Ensimmäisen kerran MLL:n lanseeraama, aiemmin Arvosuunnistus-nimellä toiminut tapahtuma järjestettiin Joutsassa vuonna 2009.

– Tänä vuonna toimintarastit kiersi 12 innokasta tulevaa ekaluokkalaista huoltajineen. Tämä on noin puolet odotettavissa olevasta ekaluokkalaisten lukumäärästä. Olemme erittäin iloisia, että tapahtuma kerää mukavasti vuodesta toiseen osallistujia, vaikka joillekin perheille tämä saattaa olla jo hyvin tuttu. Aika moni perhe on varmasti ehtinyt osallistua näiden 13 vuoden aikana, tuumaa Huikko.

Rasteja oli tänä vuonna kaiken kaikkiaan neljä. Liikenneturvan rastilla tuli tärkeää tietoa muun muassa koulumatkan turvallisuudesta. Mukaansa lapset saivat heijastimet sekä liikenneaiheiset puuhavihkot. Reppu-rastilla tutustuttiin iltapäiväkerhon tiloihin ja toimintaan.

Opettajien rastilla eskarit pääsivät moikkaamaan tulevia opettajiaan. Opettajat Merja Saarela ja Miia Puhakka esittelivät koulukirjoja sekä kertoivat koulun arjesta.

Oppilashuollon rastilla psykiatrinen sairaanhoitaja Anna Mustonen, nepsy-ohjaaja Maarit Meinander sekä huhtikuussa koulukuraattori-perhetyöntekijänä aloittanut Johan Österberg toivat oppilashuollon puolesta terveiset sekä esittelivät toimitiloja.

Kun kaikki rastit oli kierretty, saivat lapset matkaansa paikallisten tahojen lahjoittaman eväskassin. Kassi sisälsi muun muassa välipalapatukoita sekä puurohiutaleita, joiden voimalla on hyvä valmistautua koulun alkamiseen. Eväskassit toimitettiin jälkeenpäin myös niille eskareille, jotka eivät päässeet rastiradalle paikan päälle.

Tapahtuman toteuttamisesta vastasivat Joutsan MLL, Joutsan yhtenäiskoulu, Reppu-iltapäivätoiminta, Keski-Suomen seututerveyskeskus sekä Liikenneturva.

Jonna Keihäsniemi

Mikael Saari (vas.), Sampsa Tupala, Aatu Hämäläinen ja Ilari Halttunen osallistuivat Eppusuunnistukseen ja saivat palkinnoksi eväskassit.