Joutsan Seudun Alakulma-palstan juttusarjassa nostetaan esiin lehden 50-vuotisen taipaleen kunniaksi vanhoja uutisia.

Joutsan poliisit löysivät toukokuussa 1972 pontikkatehtaan ja sotilaskarkurin Leivonmäeltä. Tehdas löytyi sattumalta, ja täydessä tuotantotehossa, kun poliisi etsi lomaltaan palaamatta jäänyttä, sotilaskarkuriksi julistettu asevelvollista.

Pontikkatehtaan läheltä löytyi talo, jossa oli virkavallan tullessa paikalle käynnissä pontikkajuhlat. Näistä juhlista löytyi laumastaan eksynyt sotilaskarkurikin. Tehdas tuhottiin, keittäjä sai haasteen käräjille, ja sotilaskarkuri kyydittiin Tikkakosken varuskuntaan.

Alkon myyjät menivät lakkoon. Tuloksena Joutsan seudulla oli tavallista tiuhempaa sahdintekoa. Leivonmäellä puhuttiin tehdyn tuhansia litroja sahtia, joten lakon loppumista odotellessa ei suu päässyt kuivumaan.

Palopäällikkö Matti Pynnönen totesi Joutsan Seudulle, että kun taajamassa soi palohälytys, puhelinkeskukset ruuhkautuvat tarpeettomista ”Missä palaa?” tiedusteluista. Tällaisia soittoja pitäisi palopäällikön mukaan välttää.

Toinen ilmiö on, että kun palopilli huutaa, niin pikkupojat ryntäävät tielle pyörineen. Palopäällikkö oli huolissaan, etteivät vain jäisi naskalit paloautojen alle.

Maapirtti kutsui ”tantsuloihin”. Tanssit jatkuivat keskiviikkoisin ja lauantaisin. Joutsan Itäisen Maamiesseuran ylläpitämä tanssipaikka eli suuruuden aikojaan, sillä koko kauden yleisömäärä lähenteli 10.000 henkeä.

Miten mahtoi käydä pohjavedelle myöhemmin samalla vuosikymmenellä tilanteessa, jossa Joutsan yhteiskoulun opettaja-asuntolan maanalainen öljysäiliö täytettiin yli? Pari sataa litraa meni maahan, ja ehti jonkin verran imeytyäkin. Pohjaveden saastumista pidettiin mahdollisena.

Janne Airaksinen

Tagged with →