Ajatushautomomme on päättyneellä talviurheilukaudella ottanut mallia tunnetusta TV-ohjelmasta nimeltä ”Myytin murtajat.” Kansan keskuudessa on vuosikausia elänyt myytti, jonka mukaan suksen luistamattomuus olisi jonkinlainen tietyissä suvuissa esiintyvä  ongelma eli ns. sukuvika.

Innokkaina hiihtohenkilöinä päätimme siksi aivan iivona ryhtyä selvittämään, pitääkö tämä myytti paikkansa vai ei.

Muutamien sukujen historiaan tutustuttuamme, tulimme kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että suksen luistoon vaikuttavat enemmän aivan muut tekijät, kuin suvun geneettinen perimä tai tässä perimässä esiintyvät viat eli ”lorahdukset.”

Myytti murtui, mutta jatkoimme innovointia! Aloimme hakea perinteisen suksen pito- ja luistovoideyhdistelmää, joka olisi ylivertainen aikaisempiin tuotteisiin verrattuna.

Paikallinen kemianteollisuus on nykyisin valitettavan vähäistä, mutta onneksi kyliltä löytyy vielä alkutuottajia, joiden laboratorioissa saatoimme aloittaa kehitystyön. Koska mainittu työ on vielä hieman vaiheessa, emme halua paljastaa, kenen karjakeittiössä koeponnistuksia tehtiin.

Tyypillistä innovatiiviselle tuotekehitystyölle on, että se vie tekijänsä helposti mukanaan. Kulutettuja työtunteja ei lasketa, tarvittaessa työskennellään kellon ympäri, jopa viikonloppuisin. Silti monesti vasta sattuma ohjaa uurastavat tutkijat oikeaan loppupäätelmään.

Niin kävi tässäkin tapauksessa. Ratkaisu oli koko ajan silmiemme, tai paremminkin huuliemme edessä. Selkeänä ja tuttuna ja juuri siksi sitä oli niin vaikea huomata.

Kiinnostuneille annamme tässä jo tulevaa hiihtokautta ajatellen ”ensikäden nyrkkituntumaa” onnistuneesta voitelusta. Sitä ei kuitenkaan toistaiseksi suositella käytettäväksi juniori- eikä ampumahiihtäjien suksissa. Ikämiessarjojen puuskimboihin sen sijaan ”voetelu on oeva!”

Suksen pitoalueella, eli voidepesään, sivellään paksulti makeaa eli imelää sahtia. Suksen luistoaluetta hinkataan millä tahansa, mutta hiki päässä. Alakua suks pelata!

Hiihtäjän voittajan tila, jota kutsutaan hienommin flow-tilaksi, saavutetaan nauttimalla sopivasti em. pitovoiteesta käymisprosessoitua joutsalaista aikuisurheilujuomaa.

Voinemme lopuksi lainata paikallisen osakeantoisan panimomestarin hiivalla käyttämää lausahdusta.

”Suvu vika se o jos soero ei maeta!”

Jouni Lavia

Tagged with →