Tämän kevään toisen asteen yhteishaussa Joutsan lukioon haki ennakkotietojen mukaan kaiken kaikkiaan 33 nuorta. Tästä lukemasta ensisijaisten hakijoiden määrä on 15. Ensisijaisten hakijoiden määrät ovat jonkin verran vaihdelleet lähivuosina; viime vuonna ensisijaisia hakijoita Joutsan lukioon oli 21 ja sitä edellisenä vuonna 30.

Ensisijaisuus tarkoittaa sitä, että paikka on hakijan ykköstoive jatkokoulutuspaikaksi. Kaiken kaikkiaan yhteishaussa hakijat voivat listata enintään viisi eri hakukohdetta itsellensä mieluisimpaan järjestykseen. Viime elokuussa laajentunut oppivelvollisuus velvoittaa perusopetuksen päättövaiheessa olevan nuoren hakeutumaan joko toisen asteen, nivelvaiheen tai muuhun oppivelvollisuuden piiriin kuuluvaan koulutukseen.

Oppivelvollisuuden laajentuessa myös kaikki koulutarvikkeet, kuten kirjat, työvälineet ja asut, muuttuivat maksuttomiksi. Oppivelvollisuus päättyy nuoren täyttäessä 18 vuotta tai mikäli hän ennen tätä on suorittanut toisen asteen tutkinnon.

Valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille aikaisintaan 16. kesäkuuta.

Jonna Keihäsniemi

Tuutorit Aaro Tuomi (oik.) ja Mika Wessman (kesk.) organisoivat aiemmin keväällä ysiluokkalaisille pidetyssä tutustumistapahtumassa biljarditurnauksen, johon osallistui myös Markus Porvari.