Lähestyvän Palmusunnuntain aikaan tiellä liikkuvat virpojat osoittavat pienten lasten iloitsevan kristillisistä perinteistä. Omalla toiminnallaan he muistuttavat kirkkovuoden suuren juhlan, Pääsiäisen, lähestymisestä.

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko, jota kutsutaan myös kärsimysviikoksi tai piinaviikoksi. Viikon aikana muistellaan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita. Alkaa kunnian kuninkaan alennustie.

Kun lapset kulkevat kodista kotiin virpomassa, he voivat luoda iloa ympärilleen. Parhaimmassa tapauksessa koetaan eri sukupolvien välistä yhteyttä, josta jää muistoksi kaunis oksa. Keskellämme elää karjalaisia, jotka virpoivat lapsuudessaan, mutta eivät pukeutuneet trulleiksi. Leikkimielinen noidiksi pukeutuminen tulee ruotsalaisesta perinteestä.

Nämä kaksi perinnettä yhdistyivät 1970-luvulla. Vanha virpomisloru kertoo perinteen alkuperäisen tarkoituksen eli hyvän toivottamisen lähimmäiselle: Uudella vitsalla virvoitan, vanhan kuoren kirvoitan, enkä suurta palkkaa vaadi enkä velkakirjaa laadi. Jumala Sinua siunatkoon!

Kaduilla ja kujilla kulkevat pikkuvirpojat liittyvät viime kädessä ensimmäisen Palmusunnuntain kulkueeseen. Jeesus ratsasti Jerusalemiin kärsiäkseen ja kuollakseen ja sovittaakseen näin maailman pahuuden. Juhlille menossa oleva kansa osoitti hänelle kunnioitusta liputtamalla palmunoksilla, levittämällä vaatteitaan tielle ja laulamalla kiitosvirttä ”hoosiannaa” (=auta, pelasta).

Kulkueessa käytetyistä palmunoksista tuli toivon ja voiton merkkejä. Koska Suomessa ei kasva luonnossa palmuja, käytetään meillä pajunoksia.

Kun meitä huolettaa tällä hetkellä Ukrainan, Euroopan ja koko maailmankin rauha, niin meitä kehoitetaan ensi sunnuntaina turvautumaan Jeesukseen ja rukoilemaan Häntä, joka omalla kärsimisellään, kuolemallaan ja ylösnousemisellaan voitti synnin, kuoleman ja pahan vallan. Profeetta Sakarja kirjoittaa (Sak.9): ”Hän tuhoaa sotavaunut Efraimista… sotajouset Hän lyö rikki. Hän julistaa kansoille rauhaa, Hänen valtansa ulottuu merestä mereen, Eufratista maan ääriin saakka”.  Siunattua hiljaista viikkoa!

Tuula Leppämäki

Kirkkoherra

Joutsan ev. lut. seurakunta

Tagged with →