Joutsan Seudun Alakulma-palstan juttusarjassa nostetaan esiin lehden 50-vuotisen taipaleen kunniaksi vanhoja uutisia.

Huhtikuussa 1972 keskusneitien ääni vaikeni Luhangassa. Silloin puhelinkeskuksesta soitettiin viimeiset käsivälitteiset puhelut. Keskuksesta tuli automaattivälitteinen, ja kaikkialla tunnustettiin, että automaatin saaminen pitäjään oli merkittävä edistysaskel. Tunnelma oli toki haikea viimeisiä käsivälitteisiä puheluja kytkettäessä, olivathan lehtikuvassa esiintyneet Helmi ja Aino Ravio välittäneet luhankalaisten puheluja 32 vuoden ajan.

Bussillinen joutsalaisnuoria teki pääsiäisenä retken Lappiin Yllästunturille. Johdossa olivat Kirsti Korhonen, Heikki Vilkman, Kari Boman ja Hannu Päivänsalo. Retkiraportin mukaan joukolla oli hauskaa, joskin sumuinen sää hankaloitti laskettelua, osan valitessa hiihtoretket.

Seitsemät laskettelusukset menivät poikki, mutta henki oli hyvä. Sisäpiirin vitsinä toimi niin sanottu kuntoisuuskapula, jonka sai muun muassa hyvästä sutkauksesta. Kapula, johon oli kirjoitettu kaikkien retkelle osallistuneiden nimi, sai pysyvän kunniapaikan seurakuntakodista. Vieläköhän mahtaa olla tallessa?

Teollisuus tarvitsi työntekijöitä, joten Puusepänliike M. Pakarinen järjesti valtion työllisyysvaroin konepuuseppäkursseja. Järjestykseltään toiselta kurssilta sai todistuksen 12 uutta puuseppää. Tosin pakkolomautuksistakin kerrottiin kuun lopussa.

Maidontuotanto oli nousussa. Vuoden 1971 toimintakertomus esiteltiin meijerin osuuskunnan kevätkokouksessa. Joutsan Osuusmeijeri oli vastaanottanut maitoa 14.901.448 litraa. Melkoinen määrä. Ajat olivat toiset, sillä syksyn ja talven aikana oli pantu toimeen peräti 28 navetan peruskorjaus- ja rakennussuunnitelmat.

Ensimmäisten Joutsan Joutopäivienkin suunnittelu oli vauhdissa. Jokaisen hyvän tapahtuman alku piilee iskevän nimen keksimisessä, ja järjestelytoimikunta valitsi sellaiseksi Joutsan Joutopäivät huhtikuussa 1972. Kuten tiedämme, valinta osoittautui erinomaiseksi.

Janne Airaksinen

Tagged with →