Mitä ihmettä tyhjistä näkkileipälaatikoista voi tehdä? Tätä Joutsan 5A-luokan oppilaat alkoivat pohtimaan, kun koulun keittiön väki heitti ilmoille tarjouksen ylimääräisinä lojuvista pahvilaatikoista kesken lounastauon.

– Minulla ei ollut heti mielessäni mitään ideaa, mutta oppilaat kovasti tahtoivat laatikot. Luokkaan päästessä oppilaat ideoivat yhdessä suunnitelman unelmatalojen rakentamisesta näkkärilaatikoihin, kertoo opettaja Sanna Långström.

Minitaloja rakennettiin viikoittain joitakin tunteja kuukauden ajanjaksolla. Talot suunniteltiin ja rakennettiin pareittain, myös sisustus ja huonekalut ovat täysin oppilaiden valmistamia. Konkreettisen minitalon lisäksi oppilaat kirjoittivat tarinan, jossa kerrottiin muun muassa talon asukkaista, lemmikeistä, harrastuksista sekä lempiruuista.

Långström kertoo, että taloprojektissa esiin nousivat upeasti kunkin oppilaan vahvuudet. Oppilaat itse nimesivät käyttäneensä muun muassa innokkuutta, luovuutta, ryhmätyötaitoja sekä oppimisen iloa.

– Koulun arjessa meillä on käytössä vahvuuskieli. Olemme tutkineet jokaisen omia, henkilökohtaisia vahvuuksia ja pyrimme nostamaan niitä jokapäiväisessä opiskelussa esille. Tässäkin projektissa pääsimme hienosti niitä hyödyntämään, summasi Långström.

Minitaloissa näkyy vahvasti tekijöidensä persoonallisuus sekä mielikuvitus, joka on upeasti päästetty valloilleen. Pienet yksityiskohdat ovat vaatineet tarkkaa näpertelyä ja keskittymistä.

Upeille rakennuksille ei vielä ole löytynyt näyttelypaikkaa. Viimeistään 10. toukokuuta järjestettävässä koko alakoulun avoimessa taidenäyttelyssä suurella yleisöllä on mahdollisuus päästä tutustumaan näihinkin teoksiin.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva:Yhtenäiskoulun 5A-luokkalaiset rakentelivat unelmiensa minitaloja keittiön väeltä ylimääräisiksi jääneisiin näkkileipälaatikoihin.

Alla lisää kuvia minitaloista: