Leivonmäkeläislähtöinen Joel Lahti ei junnuikäisenä osannut aavistaa, mitä kaikkea salibandy voisi hänelle antaa tai mihin laji hänet vie. Nyt Lahdella on takana seitsemäs kausi salibandyliigan pääsarjassa Jyväskylän Happeen riveissä. Happeen kausi päättyi viikko sitten puolivälierävaiheeseen joukkueen hävittyä TPS:lle voitoin 4–1.

Puolustajana pelaavalle Lahdelle kulunut kausi oli uransa paras tehopisteiden valossa. Lahti tykitti runkosarjassa tehot 14+14, mikä on lähes tuplat enemmän edelliskauteen verrattuna. Kenties Helsingissä töiden takia vietetty viime kesä erilaisine lajiharjoitteluineen loi pelaamiseen uutta vaihdetta.

– Olen kovasti yrittänyt miettiä, miksi tällä kaudella on kulkenut niin hyvin. Ehkä sitten kun tuli otettua askeleita eteenpäin ikään kuin kentän ulkopuolella, samalla suhtautuminen pelaamiseen kypsyi. En jännittänyt enää pelaamista niin paljoa enkä puristanut mailaa ylimääräistä. Ajattelin, että tätä mä tykkään tehdä ja oon kai ihan hyväkin siinä. Tykkään pelata, niin miksen yrittäisi olla rohkeampi ja tehdä myös niitä pisteitä enemmän, summaa Lahti.

Lahti painoi kuluneella kaudella Happeen paidassa tehot 14+14. Kuva: Esa Jokinen

Onnistumisia alkoi kertyä kauden alusta lähtien ja peli kulki mainiosti. Tutussa porukassa palautetta tuli ja myös ulkopuolelta tullut palaute lisääntyi. Muun muassa pelien selostajat nostivat Lahden useasti tapetille kauden aikana.

– En olisi ikinä uskonut, että oma peli sujuisi näin hyvin. Myös Happeen muutettu hyökkäystaktiikka on kasvattanut omaa roolia, kun hyökkäyksen neljänneksi pelaajaksi on nostettu puolustaja, summaa Lahti.

Pelaamisen sujuessa ja pisteitä tahkotessa Lahti rupesi pohtimaan tulevaisuuttaan salibandyn parissa. Vuonna 2018 Lahti pelasi Happeessa Helsingin Hartwall Areenalla käydyssä Superfinaalissa. Samaan aikaan Lahti kyseli joukkuetovereiden kokemuksia ulkomailla pelaamisesta, erityisesti Sveitsin sarja kiinnosti. Keskustelujen perusteella Lahti otti yhteyttä erääseen agenttitoimistoon. Tällöin unelma ulkomailla pelaamisesta kariutui pelipaikkaan; joukkue halusi ulkomaalaisen hyökkääjän, ei puolustajaa.

Kuluneella kaudella Lahti laittoi uudemman kerran samalla agentille viestiä, lisäksi Suomestakin alkoi tipahdella useampia yhteydenottoja ensi kaudelle. Aiemmin kiinnostusta ei ollut näin monelta saralta salibandyn suhteen tullut ja tilanne oli aivan uusi Lahdelle. Lopulta sveitsiläisen SV Wiler-Ersigenin kokonaisuus vei voiton. Varmistuksen ensi kauden pelipaikasta Lahti sai juuri runkosarjan loppuvaiheilla.

– Olin todella otettu, että monet seurat olivat kiinnostuneita minusta. Muutamat viikot olivat todella hektisiä, kun piti pohtia isoja asioita ja samaan aikaan piti yrittää keskittyä töihin ja pelaamiseen, tuumaa Lahti.

Joel Lahti on edustanut Happeeta salibandyn päätasolla seitsemän vuotta. Kuva: Ville Vuorinen

Sveitsissä saa olla enintään kolme ulkomaalaispelaajaa per joukkue. Lahden lisäksi Wilerin väreissä nähdään suomalaiset Joonas Pylsy ja Tatu Väänänen. Täysin salibandysta ei Lahden arki Sveitsissä täyty, vaan pelaamisen ohella hän aikoo tehdä myös töitä monien pelaajien tavoin muutaman päivän viikossa.

Leivonmäellä ja Jyväskylässä asuneelle Lahdelle muutto Pohjois-Sveitsiin Solothurnin kaupunkiin on iso harppaus. Lahti lähtee elokuussa Sveitsiin yksin, myöhemmin perässä muuttavat myös avopuoliso sekä parin Bombur-koira.

– On puolison kanssa pohdittu, että jos peli kulkee, kyllä siellä voisi pari- kolme vuotta ollakin. Paljon olen hyvää kuullut, mutta ei sen suurempia suunnitelmia uskalla kuitenkaan vielä ajatella, toteaa Lahti.

  Tavoitteena Sveitsissä Lahdella on astua epämukavuusalueelle vastapainona Happeen tutun ja turvallisen ulkopuolelle. Lisäksi Lahti haluaa kasvaa niin pelaajana kuin ihmisenä. Kaiken kaikkiaan Lahti toivoo saavansa Sveitsistä hyvän kokemuksen sekä itsestään mahdollisimman paljon irti.

– Tähän asti olen pelannut salibandya kaiken muun ohella. Nyt homma kääntyy ihan päälaelleen, kun muutan pelaamaan toisen maahan. En olisi ikinä voinut kuvitella näin todella tapahtuvan. Tämä on ollut harrastus, jota on pelattu tosissaan muttei totisesti, summaa Lahti.

Leivonmäkeläislähtöinen Joel Lahti siirtyy ensi kaudeksi Sveitsiin SV Wiler-Ersigeniin. Kuva: Esa Jokinen

Lahdella on lajissaan kaksi idolia; oma isoveli sekä viisi kertaa maailman parhaaksi salibandyn pelaajaksi valittu Mika Kohonen. Haaveena Lahdella on edelleen päästä joskus edustamaan Suomea MM-kisoihin, vaikka vielä maajoukkueen portit ovat auenneet vain leiritykselle. Lahti kannustaa rohkeasti unelmoimaan, sillä koskaan ei voi tietää, mitä elämässä tapahtuu.

Ja onhan Lahdella jo yksi haave salibandyn suhteen täyttynyt; kaksi kautta Mika Kohosen pakkiparina Happeessa olivat melkoinen unelmien täyttymys.

Seuraavaa haavettaan lajin parissa Lahti lähtee toteuttamaan Sveitsiin. Mikä onkaan sen jälkeen seuraava toteutuva haave, se jää nähtäväksi. Kenties paikka maajoukkueessa?

– Salibandy on jo nyt antanut minulle paljon. Ihmiset lajin ympärillä, jännitystä, kunnianhimoa sekä taitoja käsitellä niin onnistumisia kuin pettymyksiä. Tärkeintä ei ole se päämäärä, vaan se matka, tiivistää Lahti.

Joel Lahti

  • Pelipaikka vasen puolustaja
  • Kasvattiseura Flanels, josta siirtyi Happeen A-junnuihin vuonna 2012
  • Happeen edustusjoukkueessa kaudet 2015–2022
  • Salibandyliigassa 208 pelattua ottelua (tehot 45+54)
  • Voittanut Happeessa yhden SM-hopean ja SM-pronssin
  • Kulunut kausi uran paras tehopisteiden valossa: runkosarjassa tehot 14+14, Happeen sisäisen pistepörssin 2.sija
  • Siirtyy 1+1 sopimuksella ensi kaudeksi Sveitsin menestyneimpään seuraan SV Wiler-Ersigeniin
  • Idoleita oma veli ja Mika Kohonen, jonka pakkiparina Lahti pelasi kaksi kautta Happeessa

Jonna Keihäsniemi

Joel Lahden ura jatkuu ensi kaudella Sveitsin menestyneimmän seuran SV Wiler-Ersigenin riveissä.

Tagged with →