Joutsan ja Luhangan kunnat ovat päättäneet yhdessä Taidelaitos Haihatuksen kanssa toteuttaa valtavan ympäristötaideteoksen. Työnimellä Kineettisen taiteen Virasto tunnetussa taideprojektissa Joutsan virastotalo muuttuu Kineettisen taiteen Virastoksi. Esikuvana toimii Haihatuksen tuleva Kineettisen taiteen talo -kesänäyttely.

Ympäristötaideprojektin näkyvänä osoituksena virastotalon katolle valetaan betonista Joutsan ja Luhangan kuntien maskotit, Joutsan Jorava ja Luhangan Sisu-mäyrä. Käytännön rakentamistöistä ja jättimaskottien maalauksesta vastaa Haihatus.

Alustavan suunnitelman mukaan maskottihahmot ovat 100 metriä korkeat. Koska kineettisessä taiteessa hyödynnetään optisia harhoja syvyydestä ja liikkeestä, hahmot pyörivät tuulessa salaperäisen jousisysteemin avulla.

Kustannusarvio on 27 miljoonaa euroa. Valtionvarainministeriö on myöntänyt sataprosenttisen avustuksen taideprojektille.

Kineettisen taiteen Viraston vihkiäiset pidetään kesäkuun 24. päivä avoimena kansanjuhlana. Yleisö voi silloin kuvauttaa itsensä tuolloin paljastettavien hahmojen kanssa.

Janne Airaksinen

Oheinen havainnekuva näyttää, millaisia ympäristötaideteoksia piakkoin kohoaa Joutsan kunnanviraston katolle.

Tagged with →