Joutsalaislähtöinen hiihtäjä Veli-Matti Räsänen osallistui lauantaina Visma Ski Classicsin osakilpailuun Ruotsissa. Alkuperäisesti kilpailumatkan piti olla 100 kilometriä, mutta sääolosuhteiden vuoksi se lyhennettiin 62 kilometriin. Kilpailussa oli yhteensä noin 1700 nousumetriä, mikä teki radasta fyysisen. Mukana oli yhteensä 60 kilpailijaa ja Räsänen sijoittui sijalle 53.

– Lähdin hyvillä mielin ja odotuksin kilpailuun, sillä olin saanut kokonaisuudessaan ehjän treenijakson Vasaloppetin jälkeen. Lisäksi aivan kaikki tiimit eivät myöskään olleet osallistumassa kilpailuun, joten hyvällä perushiihdolla oli siis oikein hyvät saumat taistella jopa top25-sijoista, totesi Räsänen.

Miehen vire ja sukset tuntuivatkin kisan alussa oikein lupaavalta. Reilun kahden kilometrin kohdalla alamäessä tapahtui kuitenkin useiden hiihtäjien kolari, missä edellä hiihtävä kaatui Räsäsen eteen ja Räsänen rysähti muun joukon mukana. Lopputuloksena ”katon kautta” ympäri ladulta ulos sekä sauva poikki ja side rikki. Räsänen yritti muutaman kerran saada rikkoutunutta sidettä paikalleen siinä kuitenkaan onnistumatta. Huoltoalueita ei ollut ensimmäiseen 12 kilometriin, joten mahdollisuuksia jatkaa hiihtäen ei ollut, vaan vaihtoehtona oli kävellä pari kilometriä takaisin stadionille.

– Ajatuksena oli keskeyttää, mutta stadionilla tiimin huoltaja antoi suksen ja sauvan käteen sekä kehotti hiihtämään maaliin pitäen hauskaa. Pari sekuntia puntaroin ja muutin mieleni! Hiihdin kisan harjoitusmielessä ja sain lopulta kuusi hiihtäjää vielä kiinnikin. Hiihto tuntui edelleen hyvältä, vaikka isoin kisalataus olikin poissa. Maalissa olin kuitenkin tyytyväinen, että hiihdin kisan loppuun, sillä sain siitä hyvän harjoituksen sekä fyysisesti että mentaalisesti! Lisäksi VSC-pistetilikin karttui, millä on merkitystä oman ja tiimin rankingin kannalta, summasi Räsänen.

– Kokonaisuudessaan oli siis tapahtumarikas kilpailu, jossa oli osaltani mukana paljon epäonnea. Olen kuitenkin tyytyväinen, ettei tapahtumassa käynyt pahemmin vaan pysyin kaikin puolin kunnossa ja lopulta sain vielä ehjän suorituksenkin aikaiseksi itsekseen, kiteytti Räsänen.

Jonna Keihäsniemi