Joutsan kirkossa järjestettiin sunnuntaina hyväntekeväisyyskonsertti, jonka tuotto ohjataan kokonaan SPR:n Joutsan-Luhangan-Toivakan osaston kautta Ukrainan hyväksi. Tukikonsertissa esiintyivät tapahtuman järjestänyt Seppo Pänkäläinen yhdessä Loviisa Viron kanssa, Sekakuoro Sepposet, Joutsan Naiskuoro ja Leivonmäen kirkkokuoro.

Tervetulosanoissaan Seppo Pänkäläinen totesi sodan Ukrainassa herättäneen Suomessa valtavan auttamishalun, ja siksi tukikonserttikin järjestettiin. Pänkäläinen arveli, että konsertilla tuskin saadaan kerättyä sitä kuutta miljoonaa euroa, minkä hiljattain televisiossa järjestetty tukikonsertti keräsi, mutta totesi pitävänsä itse tärkeämpänä sitä, että pitkästä aikaa voidaan kokoontua ja kokoontua nimenomaan todella tärkeän asian merkeissä kirkossa.

Pandemia häiritsi Pänkäläisen mukaan konsertin järjestelyjä monin tavoin, mutta vaikeuksista huolimatta laululla ja illan aikana julkaistulla keräyksellä haluttiin tuoda oma panos Ukrainan kansan hyväksi. Paikalla olleet muutamat Ukrainasta sotaa paenneet Pänkäläinen toivotti Natalia Ikosen tulkkaamana sydämellisesti tervetulleeksi konserttiin.

– Tällä tilaisuudella haluamme osoittaa tukemme Ukrainan kansalle. Uskon, että koko Suomen kansa on teidän puolellanne. Olette mielissämme ja rukouksissamme joka päivä. Toivottavasti teidän on hyvä olla täällä Suomessa, ja viihdytte tänä iltana täällä kirkossa, Pänkäläinen puhui ukrainalaisille.

Natalia Ikosen johdolla esiintynyt Leivonmäen kirkkokuoro esitti muun muassa virren Päivä vain ja hetki kerrallansa.

Konsertin alkajaisiksi kuultiin Ukrainan kansallishymni, jonka Natalia Ikonen soitti uruilla. Seppo Pänkäläinen ja Loviisa Viro esiintyivät kahteen otteeseen, esittäen muun maussa Ilkka Puhakan säveltämän ja sanoittaman laulun Älä pelkää.

Pänkäläisen johtaman Sekakuoro Sepposten esittämänä kuultiin muun muassa Suomessa tunnetuin ukrainalainen kansanlaulu Hiljainen tienoo. Joutsan Naiskuoro esiintyi Kyllike Vaatmannin johdolla esittäen muun muassa ukrainalaisen kansansävelmän Ilta jo himmenee, ja yhdessä Leivonmäen kirkkokuoron kanssa laulun Dona nobis pacem, Anna meille rauha. Leivonmäen kirkkokuoro esiintyi myös omana kokoonpanonaan esittäen Natalia Ikosen johdolla muun muassa virren Päivä vain ja hetki kerrallansa.

Yhdessä kaikki kolme kuoroa esittivät Petri Laaksosen säveltämän ja Anna-Mari Kaskisen sanoittaman Tule, rauhan henki. Yhteislauluna koko konserttiväki lauloi virren Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan.

Konsertin yhteydessä julkistettu keräys jatkuu huhtikuun loppuun saakka. Keräyksen päätyttyä myös sen tuotto ohjataan SPR:n kautta Ukrainan hyväksi.

Seppo Pänkäläinen ja Loviisa Viro esiintyivät konsertissa kahteen otteeseen esittäen muun muassa Ilkka Puhakan säveltämän ja sanoittaman laulun Älä pelkää.

Tarja Kuikka

Yläkuvassa Joutsan Naiskuoro ja kuoronjohtaja Kyllike Vaatmann.