Energiaturpeen nostaminen lopetettiin Suomessa ilmastosyistä. Neova Oy (entinen Vapo) ilmoitti 26.11.2021, ettei se tuota maassamme enää energiaturvetta. Suomeen tuotiin viime vuonna energiahaketta Venäjältä noin 2 miljoonaa kuutiota, mikä vastaa energiamäärältään noin neljää terawattituntia.

Venäjän harjoittama kauhistuttava sotapolitiikka Ukrainaa kohtaan näyttää kuitenkin, kuinka äkkiä kriisiajan vaatimukset ajavat muun politiikan ohi. Neova piti tuotantovalmiutta varalla poikkeustilanteita varten Suomen energiahuollon turvaamisen vuoksi. Nyt tuo poikkeustilanne tuli, kun yhtiöt lopettivat pakotteiden vuoksi energiapuun tuonnin Venäjältä. Viimeinen Neovan hakerekka tuli Suomeen maanantaina 7.3.2022.

Olemassa olevat varastot eivät riitä tietyissä osissa Suomea varmuudella ensi lämmityskaudeksi, minkä johdosta energiajyrsinturvetuotanto käynnistetään ainakin Itä-Suomessa. Myöhemmin selviää, näkyykö tämä millä lailla Joutsan turvesoiden käytössä.

Janne Airaksinen

Tagged with →