Joutsan paloasemaryhmää pitkään luotsannut aluepalomestari Lauri Laine jäi eläkkeelle tammikuun lopussa. Hänen tilallaan uutena aluepalomestarina aloitti 7.2. Marko Heikkilä.

Joutsan paloasemaryhmään kuuluu viisi paloasemaa. Ne ovat Joutsan, Leivonmäen, Luhangan, Toivakan ja Leppälahden paloasemat, joista viimeksi mainittu sijaitsee Jyväskylän puolella. Leivonmäellä ja Luhangassa on vapaapalokunnat, muissa on sopimuspalomiehet.

Tämän ajan haasteena on henkilöstön löytäminen sopimuspalomiehiksi.

– Parempina aikoina meillä kävi harjoituksissa 20–30 henkeä. Nyt se pudonnut 10 tai 12 henkilön välille. Keikoilla saattaa olla nykyään vain 3–5 miestä, kertoo Laine.

Päivähälytyksiin lähtevien määrä on pudonnut, koska moni käy kauempana töissä. Myös kahden vuoden korona-aika näkyy osaltaan, sillä nuoriso-osastoakaan ei ole voinut pyörittää täysillä muun muassa rekrytointien suhteen. Laine muistaa selkeän eron esimerkiksi 15 vuoden takaiseen tilanteeseen, jolloin keikoilla oli parikymmentäkin henkilöä mukana.

Hän aikoo jatkaa sopimuspalomiehenä, ja Laine myöntääkin, että palokuntatoiminta on hänellä verissä.

– Olen aloittanut palokuntatoiminnan 10 vanhana Kurikassa. Minulla on mökki Rusissa, tulen sieltä jeesaamaan sen minkä kerkiää.

Heikkilä aloitti 1980-luvun lopulla Kuusamossa palokunnan nuoriso-osastossa. Alan opinnot hän suoritti Kuopiossa Pelastusopistossa. Heikkilä oli Jyväskylässä palotarkastajana vajaat 5 vuotta, ja sitä kautta hän on tehnyt kaksi lyhyempää tuurauspätkää Joutsan paloasemalla.

– Sillä sitten hain aluepalomestarin paikkaa, kun oli aiempaa kokemusta Joutsasta, taustoittaa Heikkilä.

Toinen päällystön edustaja asemalla on palomestari Joonatan Partanen. Lisäksi vahvuuteen kuuluu palomies-kalustonhoitaja.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Joutsan paloasemaryhmää pitkään luotsannut aluepalomestari Lauri Laine (oik.) jäi eläkkeelle tammikuun lopussa. Hänen tilallaan uutena aluepalomestarina aloitti 7.2. Marko Heikkilä.