Joutsan Seudun Alakulma-palstan juttusarjassa nostetaan esiin lehden 50-vuotisen taipaleen kunniaksi vanhoja uutisia.

Maaliskuussa 1972 uutisoitiin, kuinka Leivonmäellä on anottu anniskeluoikeuksia. Leivonmäen todettiin olevan tätä nykyä Joutsan seutukunnan ainoa ”kuiva” kunta. Nyt on anniskelupaikka tulossa Leivonmäellekin, sillä Alkon hallintoneuvostolta oli haettu lupaa aloittaa saada harjoittaa alkoholijuomien anniskelua Rutalahden kylässä olevassa Haukkarannan lomakylässä.

Haukkarantaan oli tarkoitus rakentaa 90-paikkainen ravintola. Kunnanvaltuuston lausunto asiasta oli myönteinen. Hanketta pidettiin Leivonmäen palvelutasoa nostavana, koska kunnassa oli ”vain keskiolutoikeudet omaavia kahviloita”.

Haukkarantaan uskottiin anniskeluoikeuksien myötä tulevan järvituristeja. Myös Leivonmäen Ammatillisen kurssikeskuksen väen todettiin seuraavan tämän asian etenemistä erityisellä mielenkiinnolla; olihan kurssikeskuksen oppilaspaikkaluku tuossa vaiheessa 110, minkä päälle tuli 50 erilliskurssien oppilasta.

Joutsan huoltotoimen nettomenoista puhuttaessa esille nousi uutinen: ”Epäkäytännöllinen kunnalliskoti Joutsan huoltotoimen rahanreikä.” Kunnalliskodin (nykyisiä Haihatuksen rakennuksia), joka toimi kolmessa työpisteessä, kerrottiin olevan rahasieppo. Rakennukset olivat vanhat ja huonokuntoiset, mistä aiheutui kohtuuttomia lämmityskustannuksia.

Poliisiuutisia: ”…miestä lyötiin kuin vierasta sikaa.” Näin tapahtui eräissä talkoissa. Muuten poliisi totesi lauantaista, että se oli ollut tavanomaista vilkkaampi. Putkaan kuljetettiin kuusi humalaista. Suurin osa heistä oli ollut muualta Joutsaan juhlimaan saapuneita.

Janne Airaksinen

Tagged with →