Joutsan koiraharrastajat ovat pitäneet jo useamman vuoden treenejä myös talvikaudella, ensin Pappistalolla ja sen jälkeen Helperin vanhoissa tiloissa Myllytiellä. Tälle talvelle treenitilat kuitenkin olivat hakusessa pitkään ja niitä ei tuntunut löytyvän. Koiraharrastajien suureksi onneksi neuvokas kuntalainen Petteri Oksanen vinkkasi yhdelle seuran aktiiveista, että Kauppalan tyhjiä liiketiloja voisi kysäistä.

– Olemme erittäin kiitollisia vinkistä, jonka myötä tässä olemme treenejä päässeet pitämään kuukauden päivät! Meillä oli kriteereinä riittävä, avoin lattiatila, peruslämpö ja valaistus. Pinta-alaa voisi olla enemmänkin, mutta näissäkin tiloissa pystytään hyvin harjoittelemaan, summaa yhdistyksen puheenjohtaja Elina Lepistö.

Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Lajissa yhdistyy tokon, agilityn ja koiratanssin elementtejä ja tärkeintä on ohjaajan ja koiran iloinen yhteistyö. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin että käsimerkein ja kannustaa koko suorituksen ajan. Rally-tokon tavoitteena on saada aikaan koiria, jotka on koulutettu käyttäytymään hyvin kotona, yleisillä paikoilla sekä muiden koirien läheisyydessä.

– Tilaan ei tarvinnut tehdä minkäänlaisia muutoksia. Liukkaat lattiat ovat pienoinen ongelma, mutta meille on tulossa messumattoja, joilla saadaan tilanne korjattua turvallisemmaksi. Olemme vuokralla helmikuusta huhtikuun loppuun, jonka jälkeen siirrymme ulkotreeneihin, mikäli lumet ovat sulaneet, jatkaa Lepistö.

Kauppalan tiloissa harrastetaan monipuolisesti viikoittain. Arjessa ja harrastuslajeissa tarvittavien perustaitojen lisäksi treenataan rally-tokoa, noseworkia sekä suojelun alkeita. Perustaitoja harjoitellaan kahdessa ryhmässä tiistaisin (yhteensä 17 koirakkoa), noseworkia (yhdeksän koirakkoa) sekä rallytokoa (kuusi koirakkoa) omissa ryhmissään torstaisin. Yksi koira harjoittelee suojelun alkeita, johon aika usein tarvitaan avustajaa.

Lisäksi Koirapalvelu Leppiksen valmennusryhmä harjoittelee tiloissa perjantaisin ja usein myös sunnuntaisin. Yhdistyksen treeniryhmissä olevilla on mahdollisuus treenata tiloissa myös omatoimisesti, jolloin saadaan tilojen käyttöastetta korkeammaksi.

– Tiloista on tykätty todella paljon niin ryhmissä kuin omatoimitreeneissäkin, jotka molemmat ovat sujuneet hyvin. Joutsalaisille koiraharrastajille on tärkeää päästä treenaamaan ympäri vuoden sääolosuhteista huolimatta, kiittelee Lepistö.

Terhi Hartonen (oik.) suorittaa rallytoko-rataa koiransa Sirun kanssa, Elina Lepistö (vas.) seuraa sivussa.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Maija Mattila (vas.) ja Hertta-koira, Terhi Hartonen ja Siru-koira sekä Elina Lepistö koiriensa Reisen ja Mimin kanssa harjoittelivat viikko sitten torstaina rallytokoa Kauppalan tiloissa.