Paikallisilla yrityksillä näyttäisi olevan kaikki edellytykset kasvuun, mutta työvoimapula jarruttaa sitä. Erityisesti kiven alla tuntuvat olevan tekijät teollisuuteen, kuten jäljempänä lehdessämme selviää. Pulaa ei ole pelkästään ammattitaitoisesta työväestä, vaan ylipäänsä työhalukkaasta porukasta, jotka voitaisiin kouluttaa hommiin paikan päällä työvaihe kerrallaan.

Kyse on maanlaajuisesta, pieniä ja pienehköjä paikkakuntia vaivaavasta ongelmasta. Joutsan palvelut ovat kunnossa, siitä ei voi olla kyse.

Tilanne on korjattava, sillä yritysten määrä ratkaisee sen mikä seutu voi hyvin ja mikä ei. Enemmän yrityksiä ja yrittäjiä, niin homma toimii. Kun yrityksiä on paljon, ne maksavat erilaisia veroja. Niiden työntekijät maksavat veroja. Yrityksen hankkivat palveluja, syntyy alihankintayrityksiä, jotka taas maksavat veroja ja palkkaavat työntekijöitä.

Työssä olevat kuluttavat rahansa paikallisiin palveluihin. Kauppaliikkeet menestyvät, erikoisliikkeet menestyvät. Kun nuorilla on töitä, he jäävät kotipitäjään, perustavat perheen, tehdään lapsia, tarvitaan päivähoitoa ja koulua ja mitä kaikkea.

Myös kunnat menestyvät tässä tilanteessa. Työvoimapula haittaa positiivisen kierteen jatkumista.

Tagged with →