Joutsan valtuuston kokouksessa 21.02.2022 näyteltiin varsinainen farssi. Olin ilmoittanut eroavani tarkastuslautakunnan puheenjohtajuudesta luottamuspulan takia. Kunnanhallituksen esitys valtuustolle olikin, että ero myönnetään.

Ero myönnettiin yksimielisesti ja olin yleisölehterillä sen käsittelyajan. Sitten tapahtui kummia. Valtuuston puheenjohtaja ilmoitti, että eroasiaani liitetäänkin tarkastuslautakunnan uuden puheenjohtajan valinta, pidetään kokoustauko, jonka aikana kunnanhallitus kokoontuu ja tekee esityksen uudesta puheenjohtajasta ja jäsenestä tilalleni.

Kun kunnanhallituksen esitystä sitten käsiteltiin, minut käskettiin edelleen esteellisenä pysymään poissa päätöksenteosta. Siten valtuuston puheenjohtaja esti minua osallistumasta aivan eri asiasta päättämiseen. Kyse on vakavasta joutsalaisten valitseman valtuutetun toiminnan estämisestä. Katsokaa tapahtumat netistä Joutsan kunnan Youtube-kanavalta.

Tarkastuslautakunnan uuden puheenjohtajan ja jäsenen valitseminen olisi voitu hoitaa kahdella vaihtoehtoisella tavalla. Ensinnäkin valtuusto voi yksimielisesti ottaa listalle asian, jota kunnanhallitus ei ole valmistellut. Toinen tapa olisi ollut ottaa asia uutena listalle kunnanhallituksen pikakokouksen valmistelemana. Sen olisi voinut estää vain kuusi valtuutettua. Tiedossani ei ole, että kukaan olisi estellyt kumpaakaan tapaa.

Miksi valtuuston puheenjohtaja eristi minut? En keksi muuta selitystä, kuin sen, että olen todennut nyt valitun tarkastuslautakunnan puheenjohtajan jo aiemmin vaalikelvottomaksi tarkastuslautakuntaan. Siitä minulla on Kuntaliiton lakimiehen ja kunnallisoikeuden emeritusprofessorin lausunnot. Nyt voin onneksi valittaa päätöksen nurin hallinto-oikeudessa.

Kalle Willman

valtuutettu