Ammattitaitoisten työntekijöiden löytämisen haasteellisuus on tuttu metalli- ja teräsrakenteita suunnittelevalle, valmistavalle ja pintakäsittelevälle A. Reponen Oy:lle. Yrityksellä on ollut myyntipäällikkö Kimmo Halttusen (kuvassa) mukaan viimeiset pari vuotta TE-keskuksen sivuilla koko ajan hakuja päällä.

– Siellä on tälläkin hetkellä kolme vai neljä paikkaa auki. On toimihenkilöpuolelle, mutta myös tekevään portaaseen. Tuotannon työnjohtajan paikka, siivoojan paikka ja myynnin assistentin paikka, sanoo Halttunen.

Enimmillään paikkoja oli auki vuodenvaihteen jälkeen 10, mutta alkuvuodesta tuotantopuolelle saatiin palkattua lisää väkeä. Tällä hetkellä yrityksellä on 22 omaa työntekijää ja 10 vuokratyöntekijää.

Työvoimapula ei ole Halttusen mukaan metallialan yritysten ongelma vain maaseudulla, vaan myös kaupungeissa. Maaseudulla ongelma on kuitenkin suurempi. Syyksi alan houkuttelemattomuuteen Halttunen arvelee vanhat mielikuvat metallialan töiden likaisuudesta ja metelissä työskentelystä, ja nykyihmisten halun työskennellä mieluummin tietokoneen ääressä.

– Metallialalla on kumminkin ihan kilpailukykyiset palkat moneen muuhun alaan verrattuna, niin pidän sitä suurena ihmeenä, että miksei ala kiinnosta, jos vaan työntekoon on kiinnostusta.

Halttusesta olisi tärkeää, että nuoria saataisiin jo peruskoulussa innostumaan enemmän metallialasta. Hän myös toivoo koululuokkien vierailevan eri alojen yrityksissä yhteishaun lähestyessä, jotta nuoret innostuisivat yrityksistä. Samalla saataisiin nuoria jäämään omalle seudulle, eivätkä kaikki lähtisi kaupunkeihin.

Työvoimapula jarruttaa Halttusen mukaan yrityksen kasvua ja kehitystä. Hän sanoo A. Reposen kasvukäyrän olleen viime vuodet koko ajan ylöspäin, ja niin on tarkoitus jatkaa, mutta nyt haittaavaksi tekijäksi alkaa tulla väen vähyys.

– Tällä hetkellä tehdään pelkkää päivävuoroa. Tässä kumminkin fasiliteetit antaisi tehdä kaksivuorotyötä, ottaa enemmän tilauksia sisään ja muuta. Ja sitä kautta tietysti sitten tekee rekrytointeja, jos ruvetaan vuoroja kasvattamaan.

Halttunen muistuttaa, että jos A. Reposella pystytään luomaan uusia työpaikkoja, on se koko seutukunnalle hyväksi.

– Välillisiä vaikutuksia tulee. Ne ruokkivat sitten kaikkia muitakin yrityksiä.

Tarja Kuikka

Tagged with →