Airbnb on palvelu, jonka kautta voi vuokrata pääasiassa huoneen tai asunnon lyhyeksi aikaa. Toiminta on erityisen suosittua lomailijoiden keskuudessa, sillä hinnat ovat pääsääntöisesti hotellihintoja edullisempia. Myös asunnon sijainti voidaan kokea houkuttelevana majoitusvaihtoehtona.

Alun perin airbnb-toiminnan ideana oli, että tarpeetonta tilaa voisi vuokrata muille satunnaisesti. Keskimääräisten tuottojen perusteella toiminta on kuitenkin kehittynyt hyvin ammattimaiseksi. Nykyään valtaosa palvelun kautta vuokratuista kohteista on kokonaan asiakkaan käytössä ja vuokrattavissa yli kolmen kuukauden ajan vuotta kohden.

Viime vuonna Keski-Suomessa oli aktiivisia airbnb-kohteita yhteensä 548 ja niiden keskimääräinen varausaste oli 56 prosenttia.  Keski-Suomessa yöpyminen maksoi keskimäärin 115 euroa yöltä. Joutsassa aktiivisia airbnb-kohteita oli viime vuonna 16 ja keskimääräisesti yöstä sai pulittaa 85 euroa. Joutsassa varausaste oli täysin sama kuin Keski-Suomessa. Luhangassa kohteita oli viime vuonna viisi ja keskimääräisesti hinta oli 123 euroa yöltä. Luhangan varausaste oli 59 prosenttia. Näin kertoo Vertaa Ensin Suomi Oy:n tekemä selvitys, jossa olivat mukana kaikki Suomen kaupungit ja kunnat, joissa on airbnb-kohteita.

Kuvankaappaus airbnb-sivustolta. Kuvassa Joutsan seutukunnalla vuokrattavissa olevia kohteita kartalle sijoitettuna.

Joutsalaiset Tarja ja Reijo Nieminen vuokraavat kahta mökkiä airbnb-sivuston kautta. Niemiset aloittivat airbnb:n vuonna 2020 lähisukulaisten ja ystävien rohkaisemana. Mökkivuokraus ja sen käytännöt olivat aloittaessa Niemisille melko tuntemattomia asioita, mutta asiantuntevien sukulaisten avulla ja neuvoilla homma saatiin käyntiin.

– Airbnb:n toimintaperiaatteet ovat selkeitä ja turvallisia molemmille vuokrauksen osapuolille. Sekä majoitustoiminnan harjoittajasta että vuokralaisesta annetaan julkinen arvostelu, mikä tuo turvallisuutta sekä ehkäisee ikäviä tilanteita, summaa Reijo Nieminen.

Majoitustoimijoille tyypilliset sesonkiajat näkyvät myös airbnb:ssä; kesä-syyskuu, joulu ja vuodenvaihde sekä syys- ja kesäloma-ajat. Nieminen toteaa korona-ajan pitäneen tähän asti sesonkiaikojen käyttöasteen korkeana, haasteena on kuitenkin koko vuoden käyttöasteen nostaminen. Niemisillä lyhin varausaika sesonkiaikana on viisi yötä ja sesonkien ulkopuolella kaksi yötä.

– Koronapandemia on vaikuttanut positiivisesti kotimaisen matkailutoiminnan harjoittamiseen myös meidän kohdallamme, pohtii Nieminen.

Suomessa toiminnan tunnettavuus on Niemisen mukaan koko ajan parantumassa. Niemisen mielestä eritysesti somekäyttäjät tietävät hyvin airbnb-toiminnan ja muut vuokrausalustat. Niemisten tyypillinen vuokralainen on 25–40-vuotias pariskunta lapsien kanssa tai ilman. Nieminen pohtii, että luonto- ja kalastusharrastajat olisivat mukava saada käyttämään airbnb:tä.

– Olen itsekin käyttänyt airbnb-majoitusta sen kilpailukykyisen hinnan ja mielenkiintoisten majoitusvaihtoehtojen takia. Kokemukset ovat olleet hyviä, kertoo Nieminen.

Mikä ihmeen airbnb?

  • Airbnb-majoittajaksi voi ryhtyä kuka tahansa, jolla on hetkellisesti ylimääräinen majoitukseen sopiva tila, jonka haluaa tarjota majoituspaikaksi
  • Majoittaja voi itse määrittää ehdot, esimerkiksi hinnan, ajankohdan, majoittujamäärän, sisään- ja uloskirjautumisajat
  • Yleensä vuokrattava tila on käyttämättömänä oleva kalustettu asunto (oma koti, kakkosasunto, sijoitusasunto, mökki) tai yksittäinen huone asunnosta
  • Toiminta on laillista, kunhan majoitukseen liittyvät vastuut ja velvollisuudet on kunnossa (verojen maksu vuokratuloista, alv-vero, matkustajailmoituksen tekeminen)
  • Airbnb:n käyttö ei maksa, mutta airbnb veloittaa palvelumaksun toteutuneista varauksista (majoittajilta yleensä 3 % yöhinnasta ja majoittujalta 12 % yöhinnan päälle)
  • Mitä selkeämpi majoittajan tekemä ilmoitus vuokrattavasta kohteesta on, sitä helpompi majoittumista etsivien on tehdä valintoja
  • Airbnb-toimijoiden tulee täyttää neljä perusvaatimusta; yleisarvio, vastausprosentti, peruutukset sekä varausten hyväksyminen.

Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Reijo Nieminen on ollut tyytyväinen airbnb-toimintaan niin käyttäjänä kuin palvelun tarjoajana.

Tagged with →