Joutsan lukiossa opiskelijoilla on ollut mahdollista valita viime vuosina erilaisia painotuksia. Ensi syksystä lähtien painotukset muuttuvat vieläkin paikallisempaan suuntaan. Lukuvuodesta 2022–2023 alkaen Joutsan lukion painotukset ovat kansainvälisyys, liikunta ja hyvinvointi sekä LUMA, eli matemaattisluonnontieteelliset aineet.

Joutsan lukiossa on tällä hetkellä 64 opiskelijaa. Viime viikolla pidetyssä hakijoiden aamussa oli lukioon tutustumassa Joutsasta ja Hartolasta yhteensä 25 lukio-opinnoista kiinnostunutta ysiluokkalaista.

– Meillä on laadukasta opetusta mahdollistamassa ammattitaitoiset opettajat, joiden osaamista haluamme tarjota entistä paremmin. Nämä uudet painotusmahdollisuudet antavat hyvän pohjan opiskelijalle ponnistaa pienestä lukiosta jatko-opintoihin esimerkiksi lääkikseen tai insinööriopintoihin, summaa vararehtori Matti Miettinen.

Perustan liikunnan ja hyvinvoinnin painotukselle mahdollistaa Joutsan kunnan monipuoliset liikuntatilat koulun lähiympäristössä. Tilojen lisäksi painotusta varten lukiolle hankitaan lisää välineistöä hyvinvoinnin osa-alueelle. LUMA-opinnot puolestaan sisältävät laadukkaasti toteutettujen valtakunnallisten opintojen lisäksi paljon koulukohtaisia opintojaksoja, kuten vaikkapa kemian työkurssia, kompleksilukuja sekä kirjoituksiin valmentavia kertauskursseja.

Kansainvälisyyden painotuksella on pitkä historia Joutsan lukiossa, joskin koronaepidemian vuoksi reissut ovat olleet lähivuosina jäissä ja etäyhteydet ovat tulleet tilalle. Opinto-ohjaaja Sanna Pienmäki toivoo, että ensi lukuvuonna kansainvälisyyttä päästään oppimaan ulkomaille.

– Esimerkiksi matematiikan syventävä opintojakso voidaan meillä toteuttaa vaikka 12 opiskelijalle, jolloin opettajalla on mahdollisuus antaa tukea ja aikaa. Vastaavasti ison kaupunkilukion oppitunnilla voi olla moninkertainen määrä opiskelijoita ja tuen saaminen voi olla haasteellisempaa, jatkaa Miettinen.

Myös opiskelijoiden toiveisiin on pystytty vastaamaan hyvin ja samaa linjaa aiotaan jatkaa. Joutsan lukiossa on mahdollisuus suorittaa omia projekteja, jotka muutetaan opintopisteiksi.

–  Tänä vuonna yksi toisen vuoden opiskelija teki itselleen puvun vanhojentansseihin ja sai tästä projektista opintopisteet. Myös muissa aineissa, kuten esimerkiksi taiteessa tai liikunnassa on tehty projekteja, yksin tai pienryhmässä, valaisee Pienmäki.

Nelli Vuopio ja Emilia Fågel ovat toisen luokan opiskelijoita ja tuutoreita. Molempien mielestä omassa opinahjossa opiskelijoita kuunnellaan ja huomioidaan. Myös painotukset saavat kaksikolta pelkkää kiitosta.

– Täällä opettajat tuntevat opiskelijat ja apua saa varmasti, kun vain pyytää, tuumaa Vuopio.

– Liikuntavalmennus on ollut kiva yhdistää opiskeluun. Viime syksystä lähtien aamutreenien jälkeen olemme saaneet hakea aamupalan ruokalasta, josta on saanut virtaa koulupäivään, kertoo Fågel.

 Jonna Keihäsniemi

Yläkuva: Tuutorit Aaro Tuomi (oik.) ja Mika Wessman (kesk.) organisoivat tutustumassa olleille ysiluokkalaisille biljarditurnauksen, johon osallistui myös Markus Porvari.