Olen kirjoittanut useita kertoja lehteen koskien Esperin toimintaa paikkakunnallamme ja toki Esperi harrastaa tätä myös muuallakin. Tähdennän vielä, etten kirjoita tätä nyt ammattiosastoni puheenjohtajana vaan omaisena. Tarkoitukseni ei siis ole mollata henkilöstöä, jolla on oma osansa kuitenkin isäni hoidossa.

Esperi ilmoitti jälleen viime vuoden lopulla korottavansa hintojaan. Eilen siis Ystävänpäivänä sain isäni tammikuun hoivaa koskevan laskun, jossa korotusta viime joulukuuhun oli 400 e. Eli hoivapalveluiden korotus oli 12 %, joka on tällä hetkellä siis 118,89 e/vrk, kun isälläni on luokkaa 3 oleva palveluseteli.

Aterian hinta nousi myöskin ja se on nyt 15,60 e/vrk ja tekee nyt siis 483,60 e/kk. Kun nuo summataan yhteen, se tekee 985,80 euroa. Kerrataanpas vielä: koko lysti maksaa 3685,59 e – 3183,39 e (palvelusetelin arvo) =502,20 e +483,60, ja tästä siis puuttuu vielä vuokran osuus jonka hinta myös nousi 1,32%.

On siinä maksettavaa yhdelle miehelle noin 1500 e/kk kaikkinensa. Varsinkin kun eläke ei tähän riitä. Asiakasmaksulain mukaan henkilökohtaisiin menoihin pitäisi jäädä 164 e/kk.

Sain myös eilen kirjeen kunnalta koskien hinnankorotuksia. Siinä kunta pahoittelee neuvottelujen tulosta asukkaalle koituvasta omavastuuosuuden korotuksista ja asukkaiden maksukyvystä. Ihmettelin kirjettä, koska siinä pyydettiin yhteydenottoja asian tiimoilta, mutta siinä ei ollut kenenkään yhteystietoja. No tiesin kyllä kenelle soittaa ja tiedustella mikä olisi isälle seuraava osoite, jos niin päättäisimme.

Ja kas kummaa… meillä löytyisi 1 paikka Palvelukodille ja 1 paikka Attendolle oli vastaus. Kunnan ohjaus Attendolle toimii. Tässäkö syy, miksi Esperi on käynyt tyhjänä koko ajan ja tuottanut tappiota satojatuhansia euroja per vuosi. Jos kunta olisi huolissaan Kaaren asukkaista, olisi kunta nostanut palvelusetelinarvoa. Tämä kirje vain ärsytti…

Soitin Esperin laskutukseen ja kysyin ensin sieltä, kuuluuko palveluseteliin yleensä asukkaan ateriat ja vastaus oli, etteivät yleensä kuulu, vaan asukas maksaa ne itse. Joutsan kunta on tehostetun palveluasumisen sääntökirjassa kuitenkin luetellut asiat, jotka seteliin kuuluvat kuten ateriat.

Kysynkin kuka tässä huijaa ja ketä? Kunta ei ole noudattanut lakivelvoitettaan tarkistaa palvelusetelin arvoa siten, ettei asukkaiden omavastuu ole kohtuuton ja että asukkaille jää tuo jo edellä mainitsemani käyttövara. Käydessäni sähköpostikeskustelua Esperin talousjohtaja Arne Köhlerin kanssa kävi ilmi, että setelin arvoa korjataan asukaskohtaisesti, mikäli asukkaat/omaiset hakevat uutta palvelusetelipäätöstä tai jos asukkaat/omaiset valittavat Joutsan 0 % korotuksesta.

Tätä kehoitan nyt kaikkia Kaaressa asuvien omaisia tekemään. Valitus tulee osoittaa Joutsan perusturvalautakunnalle. Itse aion tehdä sen isäni nimissä.

Toinenkin mielenkiintoinen asia selvisi tänään koskien kunnan ja Esperin neuvotteluja. Kuntapäättäjillä on joillakin/jollakin käsitys, ettei Kaaressa asu joutsalaisia kuin 1 asukas vai onko joku tietoisesti antanut väärää tietoa jollekin joutsalaisuudesta, ja tämä olisi ollut yksi syy, miksei kunta halunnut nostaa palvelusetelin arvoa, jota ei ole nostettu vuoden -16 jälkeen.

Esperin pyytämä korvaus kunnalta on alle 130 e/vrk, kun Joutsa maksaa omalle tuotannolleen yli 200 e/vrk.

Mielestäni niin Joutsan kunnalla kuin Esperilläkin olisi paljon korjattavaa. Loppujen lopuksi asukas on se joka tästä kunnan ja Esperin kissa ja hiiri -leikistä kärsii.

Tarja Pyyhtiä
omainen