Silmiini osui alkuvuodesta artikkeli 72 tunnin kotivarasta. 72 tuntia on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus, minkä mukaan jokaisen kotitalouden tulisi selviytyä kolme vuorokautta ilman sähköä, lämpöä, vettä sekä ruokaa.

72tuntia.fi-sivulla on testi, jolla voi kokeilla oman varautumisensa tasoa. Testissä tulee vastata kuuteen taitoja sekä kuuteen tietoja mittaavaan kysymykseen. Asiasta innostuneena päätin tehdä testin. Klikkailin vastauksia ja sain määritelmän: ”Varautumisessasi olisi kyllä parantamisen varaa.  Sinulla on etäinen aavistus siitä, mitä kotoa pitäisi löytyä ja mitä jokaisen pitäisi osata. Nyt kun vielä hommaat ne puuttuvat välineet ja taidot niin kyllä se siitä. Kyllä sinusta vielä kelpo varautuja tulee!”

Lyhyehkön testin perusteella annettu määritelmä pitää kyllä paikkansa. Olen nimittäin ajatellut kotivaran kuiva-ainelaatikkona varaston perimmäisessä nurkassa.

Mutta minkälainen minun kotivarastani tulisi, jos se pitäisi kasata tällä hetkellä kotoa löytyvistä välineistä ja aineksista? Keittiön kaapeista laatikkoon lähtisi kourallinen hedelmäsosepusseja (juuri niitä lapsille tarkoitettuja välipaloja), välipalakeksejä, pähkinöitä (sour cream& onion-maustettuja pitää olla aina jemmassa), puurohiutaleita, mysliä, keksipaketti, suklaalevy (Fazerin sininen), riisikakkuja, tölkkipapuja, tonnikala- ja tomaattimurskapurkkeja sekä proteiinipatukoita.

Samalla tajuan, että eihän minulla ole jemmassa edes pullollista puhdasta vettä. Varautumissuosituksen mukaan kotona kannattaa aina säilyttää muutama litra kaupasta ostettua pullovettä. Huolehdi, että sinulla on riittävän isoja kannellisia tai korkillisia astioita, joissa voit pitkittyneen sähkökatkon aikana kuljettaa vettä. En myöskään löydä korkillista isoaa astiaa, vaan ainoastaan kaksi kannetonta ämpäriä.

Useammalla sivustolla surffailleena törmään samaan toteamukseen: Kotivaran ei tarvitse olla erillinen ruokavarasto, vaan juuri sitä mieluisaa syötävää, jota kotona olisi muutenkin. Tärkeintä on, että ruokaa on kaapissa riittävästi, mieluiten vähintään 72 tunnin ajaksi.

Taidan siis pikimmiten suunnata kauppaan hankkimaan taskulampun ja pattereita, sillä niitäkään ei taloudesta äkkiseltään tutkiessa löydy. Turvatun valon pohjalta on parempi ryhtyä kasaamaan kotivaraa!

Jonna Keihäsniemi

kirjoittaja, joka ei toivo pitkiä sähkö- tai vesikatkoja tapahtuvan lähiaikoina

Tagged with →