Huttulan huoltoaseman nurmialueella aivan liki valtatietä sijaitsee pitkään tyhjillään ollut talo. Seuraavaksi kesäksi se muuntuu uudenlaiseksi kulttuurimatkailukohteeksi, sillä rakennukseen tulee Haihatuksen monitaiteellinen kineettisen taiteen kesänäyttely.

Keski-Suomen ely-keskus myönsi tukea Haihatuksen Henki ry:lle Kineettisen taiteen talo -hankkeelle yhteensä liki 34.000 euroa. Joutsan kunta puolestaan myönsi 17.000 hankelainaa kustannusten välirahoitukseen.

Kineettisen taiteen talon tulevan kesänäyttelyn primus motor on Tuomo Vuolteenaho, taiteilijanimeltään Tuomo Vuoteenoma, joka on kuratoinut jo kaksi kesää Haihatuksen näyttelyitä. Hän kertoo Kineettisen taiteen talon kesänäyttelyn avautuvan tämän kesän Joutopäiville.

– Huttulan Teboilin Jaakko Ikonen antoi talon käyttöömme, ja tämä on loistava paikka tällaiselle kokonaistaideteokselle. Taidetta tulee olemaan sisällä ja ulkona, ulkona taide näkyy muun muassa isoina seinämaalauksina, muraaleina, kertoo Vuolteenaho.

Muraalien lisäksi kineettinen taide on näyttelyn keskeisintä antia. Kineettinen taide perustuu liikkeeseen ja siinä hyödynnetään fysikaalisia tai mekaanisia ilmiöitä.

– Kineettinen taide muodostaa luontevasti rajapinnan maaseudun kanssa, koska maaseudulla on arvossaan kaikenlainen mekaniikka ja kekseliäs rakentaminen. Kyseeseen voivat olla tuuliveistokset, suihkulähde, optiset illuusiot ja mekaanisia mobileja, kertoo Vuolteenaho esimerkkejä.

Näyttelyn taiteilijat ovat Vuolteenaho itse, Antti Immonen, Jari Johannes ja Mimosa Pale. Suurin osa heistä on jo aiemmin tuonut taidettaan esille Haihatuksessa.

Kineettisen taiteen talossa pääsee kesän aikana osallistumaan Käsityökoulu Robotin pitämään elektronisen mekaniikan työpajaan. Lisäksi talon kellariin tulee pieni työpaja kineettisen taiteen huoltoa varten.

Käytännössä Vuolteenaho työllistää itsensä hankkeen avulla. Näyttelyn rakentamisen valmistelut ovat jo käynnissä. Vuolteenaho etsiikin parhaillaan pienelle perheelle asuntoa, sillä hän aikoo muuttaa Joutsaan.

Janne Airaksinen

Yläkuva: Kineettisen taiteen talon seinämaalausten luonnos, jossa grafiikat ovat Jari Johanneksen käsialaa ja kuvakooste Tuomo Vuolteenahon tekemä. Kesänäyttelyyn tehtävä lopullinen versio ei ole välttämättä kuvan mukainen, mutta se antaa lukijoille käsityksen siitä mitä on mahdollisesti odotettavissa.

Kineettisen taiteen talon tulevan kesänäyttelyn primus motor Tuomo Vuolteenaho, taiteilijanimeltään Tuomo Vuoteenoma, tähyilee alan näkymiä.