Joutsan poliisi kehottaa kansalaisia tarkkuuteen nettikauppaa käydessä. Poliisille tulee lähes viikoittain tutkittavaksi tapauksia, joissa henkilö on ostanut osto- ja myyntisivustolla myynnissä ollutta tavaraa, mutta tavaran maksettuaan ei ole saanut sitä, eikä myyjää ole enää tavoitettu.

Tällaisia tapauksia on parhaillaan tutkinnassa kymmenkunta. Petokset on usein tehty tori.fi-sivustolla, mutta myös muilla sivustoilla. Summat ovat poliisin mukaan yleensä muutamista kymmenistä muutamiin satoihin euroihin. Tekijä yleensä selviää, mutta käytännössä uhri saa rahansa takaisin vain harvoin. Joskus tekijä myöntyy maksamaan huijaamansa summan, mutta tällaiset tapaukset ovat harvassa.

Yleensä tekijät, jotka niin sanotusti tehtailevat nettipetoksia, ovat poliisin mukaan maksukyvyttömiä. Huijatuksi tullut voi viedä asian käräjille, jolloin tekijä voi saada pienen sakkotuomion ja korvausvaatimukset, mutta käytännössä ne menevät perintään, ja jos tekijän maksukyky on mennyt, ei yksittäinen huijatuksi tullut saa rahojaan kovinkaan helposti takaisin.

Lievä petos on asianomistajarikos, eli poliisi voi ottaa tapauksen tutkittavakseen vain, jos asianomistaja on ilmoittanut poliisille tai syyttäjälle vaativansa rikokseen syyllistyneelle rangaistusta. Kaikki eivät rangaistusta vaadi.

Poliisi suositteleekin tekemään kaupat mieluummin kasvotusten tai muuten niin, ettei ostosta makseta etukäteen, ellei tavaran saamisesta ole varmuutta.

Tarja Kuikka

Tagged with →