Joutsalainen Sirpa Malinen vietti hiljattain kokonaisen vuoden pohjoisessa Lapissa luonnosta opiskellen ja luonnon keskellä. Kokemuksistaan hän koosti valokuvanäyttelyn Kahdeksan vuodenajan lumo pääkirjastoon.

– Lapissa sanotaan olevan kahdeksan vuodenaikaa, jotka voidaan nimetä tunnelmina. Ne ovat mullistus, kukoistus, yltäkylläisyys, rauha, hiljaisuus, lepo, odotus ja vapaus. Näyttelyn kuvat kertovat tuon vuoden aikana koetuista ja ikuistetuista tuokioista, kertoo Malinen.

Vuoden opintovapaa mahdollisti hänelle lähtemisen elokuussa 2020 Muonioon opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi. Opinnot antoivat lisäulottuvuuksia Malisen harrastuksiin niin tiedollisesti kuin taidollisesti sekä mahdollisti täyden vuodenkierron kokemisen Lapin mahtavissa maisemissa. Kyseessä oli eräänlainen irtiotto rutiineista ja omaan hyvinvointiin panostaminen.

– Näyttelyn kuvissa on niin arkisia, pieniä ja värittömiä tilanteita kuin lumoavia, ohikiitäviä hetkiä, joita ei koskaan toivo unohtavan. Kuvat ovat luonnon ja tilanteiden ehdoilla otettuja, monet ”ikoniset” Lapin teemat loistavat poissaolollaan, mutta sekin kertoo hienolla tavalla, että luonto antaa – jos antaa.

Malinen harrastaa luonnossa liikkumista eri tavoin, ja hän on valokuvannut reilut 15 vuotta dokumentoivalla otteella luonnon yksityiskohtia tai maisemia.

Kahdeksan vuodenajan lumo -näyttely on avoinna 26.2. asti.

Janne Airaksinen

Yläkuva on nimetty näyttelyssä: Vihdoinkin, Kilpisjärvi.

Valoa kohti, Pallaskero.
Allit ovat saapuneet, Muonionjoki.

Tagged with →