Joutsan kunta tekee taide- ja kulttuurihankintoja yhdellä prosentilla kunnan vuoden 2021 tuloksesta. Vastaavaa prosenttiperiaatetta on noudatettu muutamana vuonna aiemminkin, alun perin kunnan kulttuurityöryhmän ja silloisen sivistyslautakunnan esityksestä.

Esityksen pohjalla on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön prosenttiperiaate, jossa noin prosentti rakentamisen kustannuksista sijoitetaan taiteeseen. Tavoitteena on parantaa taiteen ja kulttuurin saavutettavuutta sekä edistää taiteen hyvinvointivaikutuksia.

Tämän pohjalta Joutsan sivistyslautakunta teki vuonna 2016 esityksen prosenttiperiaatteen soveltamisesta Joutsassa siten, että mikäli kunnan tulos on positiivinen, taide- ja kulttuurihankintoja tehtäisiin yhdellä prosentilla tuloksesta. Siis jos tulos olisi esimerkiksi miljoona euroa plussalla, mainittuja hankintoja tehtäisiin 10.000 eurolla.

Edellisen kerran prosenttiperiaatetta noudatettiin Joutsassa vuosina 2017 ja 2018, jolloin kunta hankki taidetta prosentilla vuoden 2016 tilinpäätöksen loppusummasta. Tilinpäätös oli tuolloin plussalla 1,6 miljoonaa euroa, mikä tarkoitti noin 16.000 euron sijoitusta taiteeseen. Summalla ostettiin neljä teosta, muun muassa joutsalaistaiteilija Virpi Lehdon (kuvassa) öljyvärimaalaus, joka päätyi esille Palvelukeskus Jouseen.

Joutsan kunnan vuoden 2021 tilinpäätös valmistuu maaliskuussa. Tuloksen on aiemmin ennakoitu voivan olla jopa miljoona euroa plussalla, mutta talous- ja hallintojohtaja Matias Penttisen mukaan lopullinen summa voi vielä muuttua merkittävästi.

– Tällä hetkellä tulos näyttäisi osuvan tuonne miljoonan euron luokkaan, mutta sairaanhoitopiirin alijäämän kattamisvelvoite sekä muutama alaskirjaus muuttanevat lopullista summaa vielä merkittävästikin, sanoo Penttinen.

Päätöksen prosenttitaiteen hankinnasta teki aiemmin tällä viikolla kokoontunut Joutsan kunnanhallitus.

Tarja Kuikka

Kuva: JS Arkisto / Janne Airaksinen