Hollantilainen elokuvaohjaaja Paul Verhoeven on jo 83-vuotias, ja tekee elokuvia enää harvakseltaan, mutta hänen teostensa aiheet ravistelevat katsojaa vimmallaan ja yllätyksellisyydellään. Tällaisia elokuvia olivat hänen viimeisimmät työnsä Basic Instinct ja Elle. Nyt tämän nerokkaan ja provosoivan ohjaajan kohteena on luostarielämä ruton koettelemassa 1600-luvun Italiassa.

Teemaan päästään todellisen henkilön, Benedetta Carlinin kautta, joka jo lapsena aloitti elämän nunnaluostarissa. Häntä näyttelevä Virginie Efira on täydellinen valinta tähän rooliin.

Nunnanoviisiksi Benedetta pääsee isänsä ostettua hänelle paikan luostarista rahanhimoiselta abbedissalta (roolissa karismaattinen Charlotte Rampling). Benedetta näkee näkyjä Jeesuksesta ja hänen ympärillään tapahtuu ihmetekoja. Kaupungin asukkaat pitävät häntä Jumalan lahjana, joka kykenisi taltuttamaan raivoavan ruton. Myöhemmin luostariin saapuu kovan lapsuuden kokenut nuori nainen Bartolomea, jonka kanssa Benedetta aloittaa intiimin suhteen. Luostarielämä kuvataan häikäilemättömäksi, jopa väkivaltaiseksi, ja Jeesusta käytetään estotta hyväksi omien tavoitteiden saavuttamiseksi ja himojen tyydyttämiseksi.

Verhoeven tuo vahvasti esiin kirkon kaksinaismoralismia ja suoranaista uskontokritiikkiä, mikä on herättänyt paljon arvostelua. Hän myös kuvaa ronskilla otteella kidutuskammioiden väkivaltaa ja rutosta aiheutuneita kauheuksia. Erotiikka nousee esiin estottomana, mutta on kaukana pornosta.

Benedetta on pohjimmiltaan hyvin kaunis elokuva, jonka arvoituksellisuus jää katsojan mieleen lukuisin kysymyksin ja ihmettelyin, kuten hyvän katsomiskokemuksen pitääkin.

Satu Grönstrand

Tagged with →