Luin hiljakkoin agraariväestön ammattilehti Maaseudun tulevaisuudesta mielenkiintoisen artikkelin. Lehden mukaan turkkilainen isäntämies oli saanut oivalluksen ja hankkinut muutamalle lypsylehmälleen ns. virtuaalilasit. Lasien avulla lehmät saattoivat katsella kaiken aikaa vihreitä laitumia, vaikka olivat kytkettyinä ”liävässä”, kuten navettaa tarkoittava sana joutsaksi lausutaan.

Äpylit viettivät aikaansa keinotodellisuudessa! Huimaa! Artikkelin mukaan lehmien maidontuotos nousi merkittävästi, koska vehreiden niittyjen katselu vähensi eläinten stressiä…

Aloin miettiä, mihin muuhun tuotannonalaan voitaisiin soveltaa keinotodellisuuden tarjoaman illuusion voimaa. Mahtaisiko kana munia enemmän, jos se voisi katsella kirjavaa kukkopoikaa virtuaalilaseista? Entäpä jos lurppakorvaiselle ja hieman haluttomalle ajokoiralle lyötäisiin silmille lasit, joissa söpö jänö iskee silmää? Kehkeytyisikö siitä ärhäkkä haukkuja ja jonkin sortin muotovalio, kenties jopa kennelien janoama valioyksilö? Ehkäpä!

Entäpä sitten, jos keinoa sovellettaisiin inhimillisen elämän eri tilanteisiin? Meistä useimpien arkinen elämä muistuttaa lypsylehmän yksitoikkoista möllistelyä ja näillä IT-nörttien ja markkinahenkilöiden kehittämillä teknisillä vempaimilla voitaisiin oivasti sekoittaa sisäinen minämme uskomaan vaikkapa tuotannon jatkuvaan kasvuun.

Tarkastellaanpa aihetta vielä paikallisesti, mutta pakinoitsijan satiiristen lasien läpi!

Mahtaisiko siis olla taikaa, jos kunta satsaisi nykytekniikkaan ja hankkisi kunnallispolitiikassa oleville virtuaalilasit? No miksi, kysyy moni? Johtavat änkyrät eivät halua edes kuulla ehdotuksen älyllistä sisältöä, vaan vastustavat hanketta huomattaviin kustannuksiin ja ”yleisiin syihin” vedoten. Niin aina.

Ajatelkaapa silti vähän. Politiikassa aikaa menee joskus turhaan jänkkäykseen ja sekös kuluttaa valtuutettujen ja kunnan johtohenkilöiden voimia ja ärsyttää veroja maksavia kuntalaisia. Virtuaalilaseilla voitaisiin harjasniskaisenkin poliitikon tajuntaan luoda esimerkiksi illuusio siitä, että kunnan viranhaltijain luottokorttilaskut ovat julkisia. Kaikki voittaisivat!?

Vanha hyvä sanonta ”tuijottaa kuin lehmä uutta porttia,” voitaisiin tämän jälkeen vääntää ajan hengen mukaiseen muotoon, ”tuijottaa kuin valtuutettu virtuaalista tiliotetta!”

Jouni Lavia

Tagged with →