Radioäänenä tunnetun Aki Linnanahteen juontama kahdeksanosainen viihdedokumentti Linnanahteen Energiamurros on julkaistu 18.1. Youtubessa. Linnanahde tutustuu jaksoissa erilaisiin energian tuotanto- ja varastointimuotoihin, ja vierailee paikoissa, joihin suurella yleisöllä ei ole pääsyä: tuulivoimalan huipulla, ydinvoimalassa sekä maailman suurimman lämpöpumppuvoimalan uumenissa.

Tuulivoimajaksoa kuvattiin Latamäen tuulivoimapuistossa Luhangassa. Linnanahde käy voimalan konehuoneessa huipulla asti 140 metrissä. Linnanahteen energiamurros Youtube-sarjan tilaaja ja rahoittaja on STEK ry (Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry). Latamäen jakso on nimeltään 140 metrin korkeudessa tuulivoimalan huipulla!.

– Tiesin joutuvani epämiellyttävään paikkaan, mutta silti tuulivoimala tuulisena päivänä oli hurja kokemus. Hissimatka voimalan huipulle kesti 20 minuuttia, se on yllättävän pitkä aika vaappuvassa vaatekaapin kokoisessa häkkyrässä, johon nippa nappa mahtuu kaksi miestä. Käytännössä olimme kuvaajaan ja äänittäjän kanssa Näsinneulan korkuisessa kapeassa tornissa, joka heilui tuulen voimasta. Siellä iski vasten kasvoja, miten korkealla olimme, eikä tilannetta helpottanut kova tuuli, joka sai koko voimalan heilumaan, Linnanahde muistelee.

Linnanahteen Energiamurros on viihteellinen sarja, joka tarjoaa laajan asiapitoisen katsauksen sähköntuotantoon nyt ja tulevaisuudessa. Jaksoissa tutustutaan erilaisiin energiantuotanto- ja varastointimuotoihin hiilineutraaliuden ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisen näkökulmasta.

Sarja luo läpileikkauksen Suomen tämänhetkisestä energiatuotannosta. Viime vuonna uusia tuulivoimaloita rakennettiin maahamme 67 kappaletta. Näiden voimaloiden sähköntuotto on 302 MW:a. Tuulivoimaloita on pystytetty tällä hetkellä noin 800 kappaletta. Niiden tuottama sähkö vastaa Loviisan ydinvoimalaa.

Latamäen tuulivoimapuistoa operoiva Ilmatar-yhtiö kertoo, että alueen 6 voimalalla tuotetaan vuosittain energian 2.000 sähkölämmitteisen omakotitalon tarpeisiin.

Janne Airaksinen

Yläkuva JS Arkisto: Latamäen tuulivoimalat ovat pääosassa yhdessä Aki Linnanahteen viihdedokumentin jaksossa. Näkymiä on tarjolla niin konehuoneen sisältä kuin yleisesti Lempään maisemistakin.

Tästä pääset katsomaan tuulivoimasta kertovaa jaksoa