Joutsalainen Sari Hovila oli maanantaiaamuna iloisen yllättynyt aluevaalimenestyksestään. Hovila keräsi 676 ääntä ja pääsi yhdeksäntenä keskustan listalta läpi. Joutsan kunnanvaltuutettu ja perusturvalautakunnan puheenjohtaja sai Joutsan vaalialueelta 423 ääntä ja loput pääasiassa Jyväskylän seudulta.

– Sote-alan ammattilaisena nämä vaalit jännittivät paljon. Jännäsin, miten oma kotikunta ja työpaikka Jyväskylässä reagoi vaaleihin. Hyvin tyytyväinen voin kyllä olla sekä omaan että puolueen tulokseen, tuumaa Hovila.

Liki 20 vuoden työkokemus sote-alalla sekä kymmenen vuotta politiikassa antoivat vahvan pohjan asettua ehdolle.

– Näin nämä vaaleina, joissa ehdottomasti pitää olla mukana. Mielestäni uudessa aluevaltuustossa tarvitaan monipuolista näkemystä, jota minulla on antaa niin politiikasta kuin sote-alalta. Minun lisäkseni valtuustossa on monesta puolueesta ihmisiä, jotka tuntevat sotealan sektoria, summaa Hovila.

Koronatilanteen vuoksi vaalikampanjointi painottui muutamaan ulkotapahtumaan sekä lehtimainontaan. Hovila uskoo, että kymmenen vuoden polku politiikassa on tehnyt kasvot tutuksi.

– Joutsassa on hyvät rakenteet palveluille ja uusi sote-keskus. Uskon, että aluevaltuustossa tullaan huomioimaan pienet kunnat ja palvelut. Tällä hetkellä palvelut pelaavat ja jokainen ammattilainen tekee varmasti parhaansa. Uuteen malliin tulee saada rakennettua hyvät pelimerkit, joilla varmistamme palveluiden toimivuuden tulevaisuudessakin. Hyvä johtamisbyrokratia on myös tärkeä tekijä, tuumaa Hovila.

– Suuri huoli on pelastustoimen tulevaisuudessa tällä alueella. Myös kunnan kehitys ja muuttoliike kuntaan voi auttaa myös sopimuspalokuntien positiivisessa kehityksessä, pohtii Hovila.

Aluevaltuutettuna Hovila haluaa kiinnittää huomiota erityisesti henkilöstön jaksamiseen ja hyvinvointiin. Hovilan mukaan Keski-Suomen pitää vahvistaa vetovoimaansa, sillä hyvinvointialueiden välillä tulee olemaan varmasti kilpailua tekijöistä. Keski-Suomessa on käytössä useampi potilastietojärjestelmä, joiden toimivuus tulee pohtia tarkkaan aluevaltuustossa. Potilastietojärjestelmiin kytkeytyy myös laiteintegraatio, johon Hovilan mukaan pitää kiinnittää huomiota.

– Yhteydet ja tietojärjestelmät tulee saada kuntoon, jotta palvelumalli saadaan toimimaan koko Keski-Suomen alueella, toteaa Hovila.

Uusi aluevaltuutettu uskoo, että edessä on vauhdikas ja työntäyteinen vuosi. Hovilan mukaan joutsalaiset saavat olla tyytyväisiä kahden ehdokkaan läpimenosta.

Jonna Keihäsniemi

Sari Hovila oli Joutsan ääniharava 676 äänellä.