Vuonna 2021 Kinossa pidettiin 87 näytöstä, joissa kävi yhteensä 1.833 katsojaa. Koronaepidemia näkyi kävijätilastoissa, sillä vuonna 2020 Kinossa oli 146 näytöstä ja 2.632 katsojaa. Kuitenkin kävijämäärä per näytös nousi viime vuonna 21:een, kun se vuonna 2020 oli 18 per näytös.

Joutsan Kinon vuoden 2021 katsotuin elokuva oli Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia, jonka näki 223 katsojaa eli noin 12 prosenttia vuoden kokonaiskävijämäärästä. Kymmenessä suosituimmassa elokuvassa oli keskimäärin 27 katsojaa per näytös ja muissa elokuvissa keskimäärin yhdeksän katsojaa per näytös.

– Kinon vuosi oli hyvin koronamainen. Kävijämäärät tippuivat ja jouduimme rajaamaan henkilömääriä. Olen kuitenkin ilahtunut suuresti koulun kanssa tehdystä yhteistyöstä. Loppuvuodesta kaikki peruskoululaiset, varhaiskasvatus sekä lukiolaiset pääsivät käymään elokuvissa. Lisäksi yhdistykset ja järjestöt varasivat omia esityksiä, summasi Joutsan Kinon vetäjä Eero Peltoniemi.

Uutena kokeiluna Kinossa järjestetään 26. tammikuuta ensimmäinen RSO- konsertti, joka striimataan suorana Helsingin Musiikkitalosta.

– Konsertti lähetetään Ylen kanavilla, joka on julkista palvelua. Ajattelin, että voisimme kokeilla konsertin näyttämistä Kinon valkokankaalla, vähän samalla tapaa kuin olemme jääkiekon MM-finaaleja tai jalkapallon loppuotteluita näyttäneet. Lippuja Ylen esittämään materiaaliin ei saa laittaa, mutta voimassa olevan 20 hengen kokoontumisrajoituksen vuoksi paikka illan esitykseen tulee varata ennakkoon. Mikäli tämä onnistuu, voisi kokeilla muitakin esityksiä, esimerkiksi oopperaa tai balettia, valaisee Peltoniemi.

Joutsan Kinon kymmenen katsotuinta elokuvaa vuonna 2021: 1) Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (223 katsojaa), 2) Pertsa ja Kilu (211), 3) Isä (205), 4) 007 No Time to Die (199), 5) Hytti nro 6 (174), 6) Tunturin tarina (133), 7) Maija Mehiläinen ja kultainen aarre (132), 8) Ryhmä Hau-elokuva (97), 9) Syke-elokuva: Hätätila (91), 10) Omerta 6/12 (72).

Jonna Keihäsniemi

Joutsan Kinossa kokeillaan tammikuussa elokuvanäytösten lisäksi konserttiesitystä. Kuva: JS Arkisto