Aluevaalien ennakkoäänestyksessä oli maanantaina viides äänestyspäivä. Siinä vaiheessa ennakkoääniä Joutsassa oli annettu siten, että pitäjä oli jaetulla viidennellä sijalla äänien määrässä Keski-Suomen vaalipiirissä. Kyyjärvi johti tätä kisaa 29,2 prosentilla.

Joutsan ennakkoääniprosentti oli maanantai-illan jälkeen 24,9. Lukema on hyvä, kun verrataan, että maakunnan hyvinvointialueella oli tuossa vaiheessa äänestänyt ennakkoon 21 prosenttia äänioikeutetuista. Luhangan ennakkoäänestysprosentti 20,7 oli lähellä koko maan prosenttia, joka oli 20,5.

Lehden ollessa painettavana ihmiset käyttivät vielä tiistaina mahdollisuutta äänestää ennakkoon. Toivoa sopii, että aluevaalien äänestysinnossa otetaan vielä loppukiri, sillä kirittävää on. Kun verrataan esimerkiksi vuoden 2021 kuntavaaleihin, niin ennakkoäänestys oli silloin suositumpaa kuin itse varsinaisena vaalipäivänä uurnille lähteminen.

Monet pienet kunnat ovat tällä hetkellä kärjessä ennakkoäänestysaktiivisuudessa kaupunkeihin verrattuna. Tässä mielessä huolet siitä, että reuna-alueilta tulisi vain vähän aluevaltuutettuja, ovat uponneet otolliseen maaperään. Iso äänestysprosenttihan se nimittäin takaa myös pienistä kunnista edustuksen aluevaltuustoon.

Janne Airaksinen, va. päätoimittaja

Tagged with →