Teleoperaattori DNA tiedottaa, että iso osa Luhangan asukkaista on loppuvuodesta 2021 alkaen ollut yhtiön 5G-verkon piirissä. DNA:n 5G levittyy molemmin puolin Päijännettä, kattaen Klemettilän, Luhangan keskustan, Tommolan, Rantakylän, Aholan, Muikkulan, Sydänmaan, Lempään, Leppäjoen, Vastamäen, Vesan ja Lähteelän alueet. Se kattaa myös Tammiselän, Pilkanselän sekä Luhankjärven.

– Olemme aktivoineet 700 MHz:n taajuusalueen 5G-käyttöön kaikissa päivitetyissä tukiasemissamme. Tämä nosti 5G-väestökattavuutta merkittävästi, kertoo yhtiön radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Laarin mukaan matalampi 700 MHz:n taajuusalue kantaa selvästi kauemmaksi kuin 3,5 GHz:n taajuus, joka oli pitkään ainoa 5G-verkoissa käytetty taajuusalue.

Joutsan taajama-alueelle 5G-palvelu on tämän hetken suunnitelman mukaan tulossa kahdessa vaiheessa.

– Länsitien tukiasemapaikka pyritään päivittämään vielä helmikuun loppuun mennessä.  Kangasniementien tukiasemapaikka on sitten vuorossa kesällä. Leivonmäen 5G-päivitys on vuorossa kevään aikana.

Alueellisesti etenevän 5G-rakennusprojektin lisäksi DNA kertoo seuraavansa mobiiliverkkonsa käyttömääriä ja kapasiteetin riittävyyttä jatkuvasti. Statistiikan perusteella verkkoa uudistetaan myös tarvelähtöisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhoja tukiasemia vaihdetaan 5G-kykyisiksi nimenomaan siellä, missä tarve lisänopeuksille tai -kapasiteetille on suurin.

Luhangassa kyse oli olemassa olevan tukiasemapaikkojen päivitys. Samalla myös kaikki aiempien teknologiasukupolvien (2G/3G/4G) verkkotekniikka päivittyi viimeisimpään versioon.

Muiden yhtiöiden kuuluvuuskartat näyttävät, että Telialla ja Elisalla on vastaava yhtenäisemmän peiton alue 5G:ssä lähimpänä Hartolan suunnassa.

Janne Airaksinen

Yläkuva: 5G-verkon kuuluvuus laajenee seutukunnalla.

Tagged with →