Ensi sunnuntain evankeliumissa (Joh. 2:1–11) kerrotaan tilanteesta, jossa Jeesus muuttaa vettä viiniksi Kaanaan häissä. Tuttuakin tutummassa tekstissä ihmettelen yhä edelleen muutamia sen kohtia.

Nuorena kummastelin suurta määrää (yli 500 litraa!), jonka Jeesus tunnusteollaan vedestä viiniksi muutti. Luonnollinen selitys tälle oli häiden parikin viikkoa kestänyt vietto ja satojen ihmisten osallistujajoukko, kuten tuona aikana oli tapana Israelissa. Päihdetyössä jouduin vastaamaan kysymykseen, miksi Jeesus muutti vettä juovuttavaksi viiniksi, eikä alkoholittomaksi rypälemehuksi.

Tekstistä saa vaikutelman, että Marian onnistui suostutella poikansa tunnustekoon, vaikka tämä ensin ajatusta vastusti: ”Minun aikani ei ole vielä tullut.”

Tunnusteolla Jeesus ilmaisee jumalallisen voimansa. Hän ei ollut taikuri, joka halusi ihmeteoillaan saada itselleen mainetta ja rahaa. Usein hän sanoi autettavilleen, etteivät nämä kertoisi tapahtumista muille. Teoillaan Jeesus tahtoi koskettaa yksityistä ihmistä ja herättää uskon siihen, että taivaan valtakunta oli tullut lähelle.

Häät olivat Jeesuksen aikana tärkeä yhteisöllinen toimitus, riitti. Toki näin on ollut useimmissa kulttuureissa, mikä kertoo avioliiton asemasta inhimillisen elämän ja yhteiskunnan perustana kaikkialla. Inhimillisen ja hengellisen todellisuuden syvällistä yhteyttä kuvaa se, että Jeesus vertaa omaa, aikojen lopulla tapahtuvaa takaisin tulemistaan hääjuhlaan. (Matt. 22)

On tulkittu, että häiden viini-ihme ennakoi ankaran lakiuskonnon muuttumista messiaanisen ajan juhlariemuun, mitä kuvasi juutalaisiin puhdistusmenoihin kuuluneen veden muuttuminen kiviastioissa ilojuhlan juomaksi.

Ei ole sattumaa, että Jumala maailman luodessaan loi myös käymisprosessin, joka tuottaa alkoholia. Alkoholia on käytetty lääkinnässä ja se on mahdollistanut viinin säilymisen. Psyykettä vapauttavana ”ilojuomana” se on ollut luonnollinen osa juhlia kaikkialla. Näin oli myös Kaanaan häissä.

Alkoholin koukuttavasta vaikutuksesta Raamattu varoittaa. Alkoholiriippuvuuden sijasta Jumala tahtoisi tehdä meistä jeesusriippuvaisia, niin kuin on monesti tehnytkin.

Juhani Räsänen

Tagged with →