Olemme tekemässä historian suurinta hallinto uudistusta. Tulevat hyvinvointialueet eivät välttämättä ole tasavertaisessa asemassa keskenään, sillä valmistelut ovat eri vaiheissa valtakunnallisesti. 

Mielestäni aluevaltuuston tehtävänä on päättää, että kaikissa kunnissa on Sosiaali- ja terveysaseman ja paloaseman tarjoamat palvelut. Niillä käynti on myös mahdollistettava, palvelu ei voi olla vain virtuaalinen etäyhteys.

Hyvinvointialueen valtuuston päätettäviä asioita on myös palo- ja pelastustoimi, joka on vuodesta 2004 lähtien tuottanut laadukasta lähipalvelua asukkaille. Kunnissa on paloasemat ja niiden säilyminen on elinehto laadukkaalle pelastustoimelle Keski-Suomen hyvinvointialueella.

Lähimmän avun saaminen on turvattava maakunnassa. Sopimuspalokuntien rooli lähipalveluiden tuottamisessa on merkittävä. Suuressa osassa maakuntaa ne ovat ensilähdön palokuntia, joilla turvataan nopea apu sitä tarvitseville.

Paloasemilla myös ensihoidon tuottaminen on osa lähipalvelua. Ensihoito tulee säilyttää myös tulevaisuudessa palo- ja pelastustoimen yhteydessä, näin saamme hyödynnettyä synergiaetua. Mielestäni maakunnassa olevaa paloasemaverkostoa ei tule missään vaiheessa vähentää nykyisestä.

Päätöksen teossa tulee huomioida yhteistyön lisääminen. Usein tuijotamme vain tehtävämäärien tilastoihin, kuitenkin avun saanti on yhtä tärkeää myös harva-alueilla. Pelastustoimi on yksi harvoja ympäri vuorokauden toimijoita, joka antaa läheltä apua. Ei ole taloudellista keskittää palveluja, nopeasti läheltä saatu apu pelastaa henkiä ja omaisuutta.

Hyvinvointialueet saavat valtiolta rahoituksen. Riittävällä rahoituksella pelastustoimi saa toiminnalleen tarvittavat resurssit. Mielestäni tämä on asia, josta ei voi tinkiä.

Mika Huuskola

aluevaaliehdokas (kesk.)

Tagged with →