Keskustalainen aluevaaliehdokas Pekka Lankia tuli paljastaneeksi tässä lehdessä viikko sitten syviä pyrkimyksiä. Keskustan masinoimalla hyvinvointialue (HVA)-uudistuksella viedään kerralla yli puolet kuntien satavuotisesta itsemääräämisestä. Se ei näytä riittävän.

Hän ehdottaa kuntien palvelutuotannon yhtiöittämistä. Ehdotus merkitsisi sitä, että Joutsan tekninen toimi ja keittiöt siirrettäisiin HVA-omisteiseen yhtiöön. Kunnan päätösvaltaan jäisivät enää koulut. Nekin vain väliaikaisesti. Kunnat olisi näin lopetettu.

Hänen ehdotuksensa on tarpeeton. Lain mukaan 2023 alusta terveyskeskuksen keittiöväki siirtyy HVA:lle ja koulumäen keittiö jää kunnalle.  Ulosvuokrattujen kiinteistöjen nykyinen huoltohenkilöstö siirtyy vanhoina työntekijöinä HVA:lle, jolloin palkkaharmonisointi todennäköisesti nostaa palkkoja. Loput teknisestä porukasta jää kuntaan hoitamaan hommiaan ja vielä pala itsenäisyydestä säilyy.

Kepulaiset ovat välttäneet visusti kertomasta yhtä suurta muutosta 2023 alussa. Kun kuntaveroäyri pudotetaan n. 8,5 prosenttiin, sadat joutsalaiset, jotka eivät ennen ole maksaneet valtionveroa, joutuvat sitä silloin maksamaan. Sehän on progressiivinen. Pitäkää kiinni rahoistanne!

Pekka Huikko aluevaaliehdokas (kok.)

Kalle Willman kunnanvaltuutettu (kok.)

Tagged with →