Koronarokotuksen kolmas rokotusaika tulee jokaisen varata itse joko sähköisesti tai puhelimitse. Viime viikolla Keski-Suomen seututerveyskeskus tiedotti, että rokotusajanvarauspuhelin on pahasti ruuhkautunut ja takaisinsoitto voi kestää jopa viikon. Vastaavasti sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä rokotusaikoja on hyvin tarjolla.

– Meillä on vapaita rokotusaikoja tarjolla helmikuulle asti ja koko ajan niitä avataan lisää sähköiseen järjestelmään. Järjestelmä antaa aikoja haettaessa ensin asiointipisteen, jonka alla vastaanottajakohdassa on kaksi samannimistä vaihtoehtoa valittavana. Nämä valikot liittyvät kahteen eri varauskirjaan, jonka vuoksi jompaa kumpaa klikatessa voi ajat olla punaisella. Näin ollen kannattaa kokeilla molemmat valikot, niin aikoja varmasti löytyy valittavaksi, summaa Joutsan seututerveyskeskuksen osastonhoitaja Merja Sivanne.

Seututerveyskeskuksen infossa todetaan, että yli 60-vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat voivat ottaa kolmannen rokotuksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut vähintään 3–4 kuukautta. Muut yli 18-vuotta täyttäneet voivat ottaa kolmannen rokotuksen, kun edellisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 4–6 kuukautta.

Myös koronatesteihin on suhteellisen hyvin aikoja saatavissa terveyskeskuksessa.

– Joutsassa otetaan tällä hetkellä noin 50–60 koronatestiä viikossa ja jäljityksen mukaan testimääriä on mahdollista lisätä tarvittaessa, toteaa Sivanne.

Seutukunnan kaupoista kotitestit lopussa – Luhangan kyläkaupassa joitakin yksittäisiä testejä

Koronanyrkin mukaan kotitestien saatavuudessa on ollut ympäri Suomea haasteita sen jälkeen, kun niiden käyttöä alettiin suositella THL:n ja sairaahoitopiirien toimesta lieväoireisille, vähintään kahdesti rokotetuille. Lisäksi kotitestit vapautettiin vuoden alusta arvonlisäverosta, minkä vuoksi testien kysynnän uskotaan kasvavan vielä entisestään.

Myös Joutsan seutukunnalla toteutettu kartoitus näyttää kotitestien olevan kysyttyjä. Niin Tokmannin, K-supermarketin, S-marketin sekä apteekin hyllyt ammottivat maanantai-iltapäivänä tyhjyyttään testipakkausten suhteen.

– Joulukuun lopulla lähes joka toinen asiakas kyseli testiä ja tällä hetkellä meillä ei ole yhtäkään. Tilaukseen on kyllä laitettu, mutta varmuutta saatavuudesta ei ole, kommentoi apteekkari Virpi Kortemäki.

S-marketissa yksittäisiin kotitesteihin on laitettu kuuden paketin ostorajoitus per asiakas. S-marketista kerrotaan, että tilausjärjestelmä näyttää uuden toimituksen saapuvan mahdollisesti 10.tammikuuta. Samoin K-supermarketissa odotellaan Keskon järjestelmään uusia tilauskoodeja testeille.

– Enemmänkin myytäisiin, jos niitä vain saataisiin hyllyyn. Meillä on valikoimassa sekä yksittäisiä että viiden testin pakkauksia ja molempia on tilattu, kertoo Joutsan Tokmannin myymäläpäällikkö Sari Koivunen.

Myös Leivonmäen kyläkaupalla odotellaan jo ennen joulua tehtyjä tilauksia saapuvaksi.

– Olen tilannut kaupalle ketjulta testejä pienen erän, mutta mitään ei vielä ole tullut perille. Eli tilattu on, mutta ainakaan tällä hetkellä ei löydy vielä hyllystä, toteaa Leivonmäen kyläkaupan kauppias Jenna Stenberg.

Ainoastaan Luhangan kyläkaupasta annettiin kartoitukseen positiivinen vastaus; maanantaina kaupan valikoimaan oli saatu pieni määrä lisää yksittäisiä testejä.

Jonna Keihäsniemi

S-marketissa yksittäisten koronatestien ostomäärä on rajoitettu suuren kysynnän vuoksi.

Tagged with →