Matti Kallioinen kertoi viikko sitten tässä lehdessä (nro 51), että en ollut tarkastuslautakunnan kokouksessa tuonut esiin ostokuittitapahtumia, eikä niistä siten ollut voitu keskustella. Vaatimus oli mahdoton, koska minulla ei niitä ole. Siksihän pyysin valtuutusta niiden pyytämiseen. Minulla on vain kirjanpitoon viedyt kulukirjaukset, joista ei perusteluja ostoihin löydy.

Kerroin kuitenkin ostolaskuista havainneeni esimerkiksi sen, että Elosen leipomoa on käytetty laajasti, vaikka tarjontaa löytyisi omastakin kunnasta. Kerroin myös, että kunnan käyttämä perintätoimisto Intrum Justitia on lähettänyt kuntaan lukemattomia laskuja. Muut kunnat ovat ulkoistaneet perinnän 0-sopimuksella eli perintätoimisto kärsii mahdolliset epäonnistumiset perinnässä itse.

Kolmantena asiana kerroin kotihoidon ostaneen suuria määriä tekstiilejä valtakunnalliselta ketjulta. Kotihoitosopimuksiinhan ne eivät sisälly. Kokouksessa läsnä ollut talous- ja hallintojohtaja Penttinen voi vahvistaa tässä kertomani.

Jos olisin kertonut yksittäisten virkamiesten tekemistä korttiostoksista, olisin toiminut vastuuttomasti, koska hyviä perusteluja todennäköisesti olisi löytynyt. Olisin siis herättänyt turhia epäilyjä. Nyt ne jäivät vellomaan, koska lautakunnan enemmistö ja myös viime valtuusto esti selvittämisen. Totuus vapauttaa tekemään hyviä asioita!

Kalle Willman,
tarkastuslautakunnan puheenjohtaja