Tammikuussa 23.1. pidetään Suomen ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustot hyvinvointialueille. Tähän asti kuntien vastuulla on ollut sosiaalihuollon, terveydenhuollon ja pelastustoiminnan järjestäminen. Nyt kaikki muuttuu, kun jatkossa ohjaksiin astuvat hyvinvointialueet, joissa ohjaksia pitelee aluevaltuusto.

Keski-Suomen aluevaltuustoon valitaan 69 edustajaa. On vielä arvoitus, miten suureksi äänestysprosentti nousee, mutta tässä piilee myös pienten kuntien mahdollisuus. Aluevaalilautakunnat vahvistavat ehdokasasettelun huomenna 23.12., ja jo nyt tiedetään, että Joutsasta ja Luhangasta on runsas joukko ehdokkaita.

Demokratian kannalta on keskeistä, että valittavat ehdokkaat edustavat mahdollisimman kattavasti ja tasaisesti koko maakuntaa. Missään tapauksessa ei saa syntyä tilannetta, että kaikista pienimmät kunnat jäisivät ilman omaa edustajaa, tai että suurten kaupunkien ehdokkaat jyräisivät päättäjiksi.

Ainoa vastalääke tähän on äänestää Joutsassa ja Luhangassa mahdollisimman sankoin joukoin. Aluevaaleissa valitut valtuutetut päättävät jatkossa hyvinvointialueiden lähipalveluiden järjestämisestä, ja parhaiten se onnistuu, kun valtuutettuja on maakunnan kaikista kolkista.

Janne Airaksinen

Tagged with →