Joutsan Seudun uutisessa 19.12.2021 päätoimittaja Airaksinen oli haastatellut kunnanjohtaja Nissistä siitä, että olin pyytänyt tietoja, ja saanut ne ilman ongelmia, kunnan maksukorteilla ja muilla tavoin kunnan piikkiin suoritetuista ostoksista tammi- syyskuulta 2021. Tiedot ovat julkisia.

Nissinen näyttää hermostuneen, kun olin kysellyt eräitä perusteluja. Fiksu kunnanjohtaja olisi julkisesti kiittänyt siitä, että tarkastuslautakunta kerran historiassa viitsii nähdä sen vaivan, että ostomenettelyt tarkastetaan. Olin jo aiemmin pyytänyt tilintarkastajaa tarkastamaan kunnanjohtajan kortilla tehtyjä ostoksia. Hän ilmoitti, ettei ollut löytänyt mitään edustus- tai kestitsemistapahtumia.

Pääkirjasta niitä kuitenkin löytyi. Kun huomautin asiasta, tilintarkastaja totesi olleensa hieman suurpiirteinen. Tarkempaan tutkimiseen oli siis aihetta.

Nissinen pyrkii kaventamaan tarkastuslautakunnan tehtävää siitä, mikä on ollut kuntalain säätäjän tarkoitus. Kysyisinkin Nissiseltä, miten lautakunta voi kirjoittaa arviointikertomuksensa kuluvalta vuodelta ensi keväänä, jollei se voi tutkia hallintoa ja taloutta kuluvan vuoden aikana? Nissinen on vastuussa hallintosäännön mukaan sisäisestä tarkastuksesta, jolle nuo laskujen tarkastukset kuuluisivat. Siten hänen tulisi varoa esteellisenä vastustamasta tarkastuslautakunnan toimintaa.

Pyrkimyksenäni oli, että saamieni perustelujen pohjalta olisin vienyt yhteenvedon lautakunnan käsiteltäväksi ja se olisi vetänyt mahdollisesti tarvittavat johtopäätökset. Päätös voisi hyvin olla, että ”ostomenettelyt on tarkastettu ja kaikki kunnossa”. Nyt jää epäilyjä!

Kalle Willman

19.12. JS Digissä julkastu juttu aiheesta: Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Kalle Willman pyysi tietoja kunnan maksukorttien käytöstä

Tagged with →