Joutsan kunnanhallitus esittää valtuustolle, että sosiaalihuoltolain mukainen mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluasumisen järjestämisvastuu siirretään Keski-Suomen sairaanhoitopiiriltä Joutsan kunnalle ensi vuoden alusta, mikäli sairaanhoitopiirin valtuusto hyväksyy siirron.

Joutsan kunnan mielenterveys- ja päihdepalveluiden palveluasuminen eli psykiatrinen palveluasuminen on järjestetty Keski-Suomen sairaanhoitopiirin toimintana vuodesta 2011 alkaen. Uusien hyvinvointialueiden muodostuttua vuoden 2023 alussa järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueen hoidettavaksi. Aluehallintovirasto kuitenkin edellyttää, että se siirtyy hyvinvointialueen vastuulle kunnalta, eikä sairaanhoitopiiriltä, joten järjestämisvastuu tulisi palauttaa väliaiheen ajaksi Joutsan omaksi toiminnaksi.

Siirtyvien palveluiden laajuus on keskimäärin viisi asiakasta ja palvelun kustannusvaikutus noin 280.000 euroa.

Tarja Kuikka